hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Táplálkozás

Veszélyes lehet a génmódosított krumpli

Az LMP határozottan kiáll Magyarország génmódosítás-mentességének fenntartása mellett, és erre kéri a kormányzatot is – írja nyilatkozatában a Lehet Más a Politika párt.     
Egyik első döntéseként az új Európai Bizottság kedden – 12 év után először – engedélyezte egy új genetikailag módosított élelmiszernövény termesztését az Európai Unióban. Az új burgonyafajta azonban olyan gént tartalmaz, amely egyes antibiotikumokat hatástalanít, súlyos egészségügyi kockázatokat idézve elő ezzel. Az LMP azt kéri a kormánytól, tegyen lépéseket az új burgonyafajta hazai betiltásáért és a döntés uniós jóváhagyásáért.
 
A BASF konszern új burgonyafajtája olyan gént tartalmaz, mely bizonyos antibiotikumokkal szemben rezisztenciát okoz, így a termelésbe vonásának súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Az ilyen gének használatát a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is kiemelkedően kockázatosnak tartja, az új fajtával kapcsolatban pedig még az általában GMO-párti Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalban is heves viták folytak.
 
A Lehet Más a Politika felelőtlennek és károsnak tartja a Bizottság döntését, amely alapján Magyarországon is lehetőség nyílik a génkezelt burgonya termesztésére. Magyarország környezeti, egészségügyi és a gazdasági érdekei is azt kívánják, hogy hazánkban ne jelenjenek meg a génkezelt növények. Ezt fejezi ki az az általános konszenzus is, amellyel tavaly a hazai civil szervezetek, pártok illetve kormányzati szereplők kiálltak egy Európában engedélyezett, génmódosított kukoricafajta hazai termesztésére vonatkozó tilalom meghosszabbítása mellett. Éppen egy éve született meg az a Magyarország számára kedvező döntés, amely a termesztési moratórium fenntartását tette lehetővé számunkra.
 
A mostani bizottsági lépéssel Magyarország génmódosítás-mentessége került veszélybe. Az LMP ezért arra kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, Gráf József földművelésügyi és Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a most engedélyezett burgonyafajta hazai betiltása és a magyar tilalom európai jóváhagyása érdekében.
 
A felmérések szerint a magyar lakosság 70 százaléka ellenzi a génmódosított növények hazai megjelenését – ezt a többségi véleményt pedig egyetlen döntéshozó vagy politikai erő sem hagyhatja figyelmen kívül. Az LMP határozottan kiáll Magyarország génmódosítás-mentességének fenntartása mellett, és erre kéri a kormányzatot is.
 
Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)
 
Országos Sajtószolgálat
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés