A Nutrition & Diabetes folyóiratban jelent meg a Queen’s University kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A régi rómaiaknál a mogyoró neve Corylus – a görög korys – sisak, főkötő szóból ered, mert kupacsa a termést főkötőként burkolja. A bokormogyorót (Corylus avellana) legelőször a rómaiak hozták be Pontusból (Kis-Ázsia), ezért „nux pontica”-nak nevezték, de minthogy az később Avellino város környékén terjedt el legjobban, a füvészek Coryllus avellanának keresztelték.
Akinek visszeres a lába, hajlamosabb az aranyérre, és ha egyszer ez utóbbival panasza volt, nagy eséllyel számíthat a kiújulásra. Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt – erre válaszol a proktológiával is foglalkozó dr. Tomcsik Zoltán, a Szent István Kórház és a Róbert Károly Magánkórház sebésze, gasztroenterológus főorvosa.
Az érbetegségek általában krónikus betegségek. Igaz ez a népbetegségnek számító érelmeszesedésre/érszűkületre és a talán még gyakoribb, de életet nem, „csak” az életminőséget veszélyeztető vénás elégtelenségre is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?