hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A fenolos flavonoidok miatt okoz fejfájást a vörösbor

Friss kutatás igazolja, hogy a vörösbor fogyasztását gyorsan követő fejfájás kialakulásában a fenolos flavonoidok lehetnek felelősek, írja a Qubit.

A bor okozta fejfájás nem keverendő össze a másnapossággal. Utóbbi ugyanis másnapra alakul ki és teljesen más okozza. A borozás, és különösen a vörösborok fogyasztása azonban, főleg az arra érzékenyeknél, már néhány pohár ital után kellemetlen fejfájást idézhet elő.

Mindez az alkohol lebontása során keletkező anyagok miatt van, és nagyban hasonlít ahhoz a folyamathoz, amit az alkoholbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszerekkel igyekeznek elérni. Ezek ugyanis kellemetlen tüneteket váltanak ki, hogy a szenvedélybeteg elforduljon az italtól. A vörösborban magasabb arányban megtalálható színanyagok, a flavonoidok pedig úgy gátolhatják a bomlási folyamatot, ahogy a gyógyszerek is teszik a terápia során.

A Scientific Reportsban közzétett tanulmány szerint a bort két lépésben metabolizálja az emberi szervezet, amit a máj speciális enzimjei irányítanak. Ennek eredményeképpen az alkohol acetáttá alakul. A folyamat második fázisa, amikor az acetaldehid alakul acetáttá – azonban ezt a lépést képesek gátolni a vörösborban található vegyületek, mint a kvercetin, amit korábban P-vitaminnak is neveztek és a flavonolok egyike.

Az acetaldehid mérgező vegyület, ami azáltal, hogy a lebontó enzimet a kvercetin (ami mintegy tízszeres mennyiségben van jelen az italban, mint a fehérborokban) blokkolja, felhalmozódik a vérben. Ahogy emelkedik a mennyisége, úgy válthat ki kellemetlen tüneteket az emberi szervezetben: kínzó fejfájást, hányingert, arcpírt és izzadást.

Az, hogy egyesek miért érzékenyebbek a vörösbor hatásaira, egyelőre nem világos a kutatók számára sem, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink