hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Idős embereknél talán memóriajavulást okozhatnak a kakaóból származó flavanolok

Egy amerikai vizsgálat során 50-75 év közötti egészséges embereknél a memória javulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására.

A Scientific Reports folyóiratban jelent meg a Columbia és a New York Egyetem közös kutatócsoportjának cikke, melyben egy olyan vizsgálat eredményeiről számolnak be, ahol 50-75 év közötti egészséges emberek memóriajavulását értékelték kakaóból kivont flavanolok adagolásának hatására. A 12 hetes vizsgálatba több mint 200 embert vontak be, a résztvevőket pedig a táplálékkiegészítőként adagolt flavanol-hatóanyagtartalom szerint 4 csoportba osztották.

Photo by Tetiana Bykovets on Unsplash
Photo by Tetiana Bykovets on Unsplash

A flavanolok a flavonoidok egyik csoportját alkotják, különböző katekinek és teaflavinok, tearubiginek tartoznak ide. A kutatók azt remélték, hogy az erek elaszticitására kifejtett kedvező hatásuk miatt az agy bizonyos területeire történő vérszállítás javulhat. Az eredmények szerint egy listamegjegyzős vizsgálatban a résztvevők valóban jobb eredményeket értek el a 12. hét végére, viszont egy másik memóriatesztben már nem volt mérhető különbség, és az agy meghatározott területeinek vérellátottsága sem javult számottevően. Talán nem meglepő módon a vizsgálat szponzora a csokoládékat forgalmazó Mars volt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink