hirdetés
2024. szeptember. 26., csütörtök - Jusztina.
hirdetés

A fokhagyma nem helyettesítheti a korszerű vérnyomáscsökkentő gyógyszereket!

Bár a fokhagyma kiegészítő alkalmazása segíthet a magas vérnyomás elleni küzdelemben, egy review szerint nem tekinthető a modern gyógyszereket kiváltó megoldásnak.

A Nutrients folyóiratban július 3-án jelent meg a University of Balamand (Tripoli, Libanon) kutatóinak cikke, amelyben a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatására vonatkozó tudományos bizonyítékokat összegezték. A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője. A fokhagymát a hagyományos gyógyászatban régóta használják különböző állapotok, többek között a magas vérnyomás kezelésére.

A review készítése során figyelembe vett tanulmányok kiemelték a fokhagymában található kéntartalmú vegyületek, különösen az alliin (amely a friss fokhagyma mintegy 2,3%-át teszi ki) jótékony hatását. Az olyan vegyületek, mint az S-allil-merkaptocisztein (SAMC), az S-allil-cisztein (SAC), az allil-metil-szulfid (AMS) és az allil-merkaptán (AM) rákellenes és egyéb egészségügyi előnyeit mutatták ki. Ezen hatóanyagok mellett a fokhagyma terpenoidokat, flavonoidokat, szteroidokat és szaponinokat is tartalmaz. Az egyik legfontosabb vegyület, az allicin több szívvédő hatással is rendelkezik. Segít megelőzni a sejthalált, csökkenti az oxidatív stresszt és küzd a gyulladás ellen. Az allicin emellett segít ellazítani az ereket, emeli a „jó”, azaz HDL koleszterin szintjét, ezzel egyidejűleg pedig csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterin és az összkoleszterin szintjét. Csökkentheti a szívizom megnagyobbodását és az oxidatív stresszt, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségekkel. Az allicinről azt is megállapították, hogy lassítja a véralvadás sebességét és csökkenti a vércukorszintet is. Állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást és megakadályozza az erek és a szív káros elváltozásait azáltal, hogy beavatkozik bizonyos jelátviteli útvonalakba. Ezenkívül az allicin különböző mechanizmusokon keresztül segít szabályozni a vérnyomást: többek között nitrogén-oxid (NO) termelésével tágítja az ereket. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az allicin mérsékli a hegszövet felhalmozódását a szívben, és csökkenti a ritmuszavarok kockázatát. Egy másik fokhagymavegyület, az ajoén megakadályozhatja az érfalak megvastagodását, ami gyakori a magas vérnyomás és az érelmeszesedés esetében. Az ajoén a vérnyomás csökkentésében az allicinnel kombinálva igen hatásos, szinergikus hatást mutat. Végül a bizonyítékok szerint a fokhagymában található gamma-glutamilcisztein (GGC) segít az artériák tágításában és a vérnyomás csökkentésében, ha allicinnel kombinálják. A fokhagyma és vegyületei hidrogén-szulfidot is szolgáltatnak, amely ellazítja az érfalakat és javítja a keringést.

A szakirodalom a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatását különböző mechanizmusoknak tulajdonítja, amelyek molekuláris útvonalai átfedik egymást. Ami az oxidatív stressz csökkentését illeti, a SAC csökkentheti a nikotinamid-adenin-dinukleotid-foszfát (NADPH) oxidáz aktivitását és csapdába ejtheti a reaktív oxigéngyököket (ROS). Mind az allicin, mind a SAC csökkenti az angiotenzin II által kiváltott ROS-képződést. A fokhagyma csökkenti a ROS termelődését és fokozza az NO biohasznosulását, amely az érrendszeri tónus hatékony szabályozója és értágító hatású. A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS) szabályozza a folyadékegyensúlyt és a vérnyomást, és a RAAS túlműködése magas vérnyomáshoz vezet. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a SAC és a kaptopril szinergikusan gátolja az angiotenzin-konvertáló enzimeket tengerimalacokban, és csökkenti a vérnyomást patkányokban.

A kutatók az összegyűjtött bizonyítékok alapján úgy értékelték, hogy bár a fokhagyma bizonyos előnyökkel járhat a magas vérnyomás kezelésében, nem szabad a hagyományos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek helyettesítőjének tekinteni. Ezen felül további nagy elemszámú, hosszú távú klinikai vizsgálatokra van szükség a fokhagyma hipertóniára gyakorolt hatásának megállapítására, valamint az optimális adagolás és formula kidolgozására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Garlic's phytochemicals linked to blood pressure reduction, but further research needed to confirm long-term benefits.

Garlic and Hypertension: Efficacy, Mechanism of Action, and Clinical Implications

 

Thomas Ulrich képe a Pixabay-en
Thomas Ulrich képe a Pixabay-en

Irodalmi hivatkozás:

Sleiman, C. et al. (2024) Garlic and Hypertension: Efficacy, Mechanism of Action, and Clinical Implications. Nutrients. doi: https://doi.org/10.3390/nu16172895. https://www.mdpi.com/2072-6643/16/17/2895

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés