Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) állásfoglalása az inhalációs allergén-étel keresztallergiát illetően is nyújt támpontokat a mindennapi klinikai gyakorlathoz.
A pollen-étel allergia szindróma a gyermekek negyedét-harmadát is érintheti, és az orális allergia szindrómán túl életveszélyes szisztémás tünetekkel is járhat.
Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
A geriátriai sebellátás komplex megközelítést igényel, mert az idős betegeknél gyakran multimorbiditás okozta elesett általános állapot következtében alakulnak ki a különböző sebek. A sebbel élő betegek esetében az ápolási idő kitolódik, és jelentősen emelkednek a költségek is.
Az augusztustól októberig tartó időszak egyre több ember számára a szénanátha időszakával jelent egyet. A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) pollenjei által okozott allergia napjainkban már népegészségügyi probléma.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?