2024. április. 29., hétfő - Péter.

Inhalációs allergén-étel keresztallergia: EAACI állásfoglalás

Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) állásfoglalása az inhalációs allergén-étel keresztallergiát illetően is nyújt támpontokat a mindennapi klinikai gyakorlathoz.

hirdetés

A keresztreakcióra visszavezethető ételallergia más, mint a klasszikus ételallergia

Az inhalációs allergénekkel mutatott immunológiai keresztreakcióra visszavezethető ételallergia elkülönítendő a klasszikus ételallergiától. Míg utóbbi esetben a primer szenzitizáció a gasztrointesztinális traktusban történik ételallergének hatására, addig a keresztallergiára visszavezethető ételallergiáknál a primer szenzitizáció pollenekkel vagy egyéb légúti allergénekkel függ össze.

Inhalációs allergén-étel keresztallergia esetén a keresztreaktivitást mutató ételeknek már az első alkalommal való fogyasztását követően jelentkezhetnek a tünetek, amelyek lehetnek lokálisak, de enyhébb, esetleg súlyosabb szisztémás reakciók is felléphetnek. Az étel fogyasztása után néhány perccel, maximum két órával fellépő tünetek a szájnyálkahártyát és a bőrt éppen úgy érinthetik, mint a gasztrointesztinális, a respiratorikus vagy a kardiovaszkuláris rendszert. A leggyakrabban az oropharyngealis régióra lokalizált kontakt urticaria formájában lépnek fel a panaszok. A szájüregi nyálkahártyát követően a bőr a leggyakoribb szerv, ahol a tünetek megjelenhetnek - urticaria formájában. Ritkán ugyan, de súlyos anafilaxiás reakció is felléphet pollen-étel keresztallergia következtében. 

EAACI-útmutatás a diagnózis felállításához és az adekvát terápiához

Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) állásfoglalásából kiderül, hogy

  • a bőrteszt vagy az in vitro teszt nem elegendő az inhalációs allergén-étel keresztallergia fennállásának bizonyításához.
  • A kórtörténet alapos megismerése fontosabb lehet, mint a lehetséges keresztallergénekkel szembeni specifikus immunglobulin E- (IgE-) meghatározások.
  • Nincsenek olyan általános diétás tanácsok, amelyek valamennyi betegre érvényesnek bizonyulnának. A megfelelő diagnózist követően adhatók csak diétás tanácsok.
  • Eliminációs diéta megkezdése abban az esetben javasolható, ha a kórtörténet egyértelműen alátámasztja az adott inhalációs allergén-étel keresztallergia fennállását.
  • Ha a kórtörténet hiányos, az eliminációs diétát megelőzően orális élelmiszerprovokációs teszt végezhető a „gyanús” ételekkel.
  • Az ételallergiás tünetek miatt az inhalációs allergénekkel szembeni allergén immunterápia megkezdése nem ajánlott. Az allergén immunterápia esetleges megkezdésének a légúti tünetek felmérésén kell alapulnia. 

Forrás: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12666

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!