hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Allergia: immunterápia befogadását sürgeti a szakma

Kiss Emesét, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Immunológiai és Allergológiai tagozatának elnökét az Economx kérdezte.

Az Egészségügyi Közlönyben nemrégiben jelent meg az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatban egy irányelv. A tanulmány megalkotói között ön mellett gyermek pulmonológusok, tüdőgyógyászok, bőrgyógyászok is voltak. Azért is tartották fontosnak, hogy kidolgozzanak egy átfogó tanulmányt, mert azt látják, hogy folyamatosan emelkedik a betegszám?

Részben igen, ezért. De emellett fontos, hogy a különböző allergiás betegeknek oki terápiát találjunk, ami hatékony, jól tolerálható, csekély mellékhatásokkal jár és költséghatékony. Ha az allergént nem tudjuk kiiktatni, akkor az allergia másik okát, az immunválasz hevességét mérsékeljük. Vagyis olyan kezelést adjunk, ami a betegségbe nagyon célzottan nyúl bele, és a legtartósabb eredményt tudja biztosítani a betegek számára. Az allergia esetében az immunkezelésnek az a lényege, hogy ha sikerül beazonosítani pontosan, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót, akkor ezt az allergént tisztított módon előállítják. A kezelés során ezt a tisztított allergént adjuk be a betegeknek bőr alatti injekció formájában vagy nyelv alatti készítményként kis dózisban, az adagokat fokozatosan emelve. A szervezet ilyen módon „mintegy hozzászokik” az allergénhez, megtanulja heves reakció nélkül tolerálni, vagyis ezzel az eljárással az immunválaszt tudjuk befolyásolni.

Az allergén specifikus immunterápiát Magyarországon már harminc éve alkalmazzák, de nem tartozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott kezelések közé.

Tervek között szerepel, hogy a NEAK a súlyos allergiás betegek számára a megoldást nyújtó immunterápiát befogadja, vagyis államilag finanszírozottan elérhető legyen a kezelés?

A szakma ezért harcol. Ezért is dolgoztuk ki a szakmai irányelvet. A NEAK és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) más területeken is partner abban, hogy a szakmailag megalapozott és gazdasági szempontból is jól átgondolt anyagot támogassák és az adott készítményt befogadják. Mindenkinek az a célja, hogy ha van költséghatékony terápia, akkor a rászoruló betegek számára biztosított legyen a kedvezményes hozzáférés. Ehhez meg kell határozni, hogy mely betegek igénylik szakmai szempontok szerint az adott kezelést, meg kell határozni, azt a betegcsoportot, akiknél ez az eljárás kifejezetten szükséges és hatásos lehet.

Az allergén-specifikus immunterápia egy nagyon költséges eljárás. Ezért fontos, hogy nem akarunk ágyúval verébre lőni. Enyhe esetekben például, akinek szezonális allergiájuk van, és az allergiás szezonban alkalmazott tüneti szerekkel, antihisztaminnal, szemcseppel, orrcseppel lényegesen javítható az állapotuk, azoknak nem indokolt ez az eljárás. A kezelés konkrét célja, hogy megfelelő allergia kontrollt érjünk el, csökkenjen a súlyos allergiás reakciók gyakorisága, a sürgősségi vizitek száma, a kórházi kezelések száma és időtartama, ne alakuljon ki a potenciálisan életveszélyes anafilaxiás reakciót. További cél, hogy hosszú távon a betegek életminősége javuljon. Megfigyelték azt, ha a súlyos szénanáthás tünetek esetén az immunterápiát alkalmazzák, akkor a beteg asztmáját is jobban kontroll alatt lehet tartani.

A teljes interjút az Economx közli.

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés