A megelőzés fontos eleme az antibiotikumhasználat indikációjának pontos meghatározása, a széles spektrumú antibiotikumadás lehetőség szerinti kerülése, a panaszt okozó antibiotikum leváltása, illetve a bélflóra összetételét megőrizni hivatott probiotikumok alkalmazása.
Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
Medical Online >> Emésztési zavarok asszisztensképzés
2022-05-25
Az emésztési zavar (maldigeszció) a felszívódási zavarok, az úgynevezett malabszorpció szindróma része. A gyakorlatban az emésztési zavarok közé soroljuk az emésztő enzimek bármilyen okból kialakult hiánya miatt fellépő kórképeket, tüneteket.
A nem coeliakiás gluténszenzitivitás új entitásként jelent meg a glutén okozta kórképek közt, melyet gluténbevitellel összefüggő emésztőszervi panaszok jellemeznek. Kizárásos diagnózis, a kórisme a jellegzetes tünetek mellett a coeliakia és a búzaallergia kizárásán alapul.
Egyes magokban, pl. a búzában, borsóban található amiláz–tripszin-inhibitorok a bélen kívül a nyirokcsomók, a vese, a lép vagy az agy gyulladását is kiválthatják, és súlyosbíthatják az autoimmun betegségek tüneteit, jelentették a gasztroenterológusok legnagyobb európai konferenciáján.
Új terápiás lehetőséget jelent a krónikus gyulladásos bélbetegség (IBD) kezelésében az új, könnyen adagolható orális szerek megjelenése. Ezeknek még egyelőre bizonyítani kell, hogy megvan a helyük az IBD terápiás fegyvertárában, azonban már most úgy tűnik, hogy helyük lesz az IBD kezelési algoritmusában.
A Medical Online júliusi számában összefoglaltuk, a laboratóriumi munka során fellépő hibákat és azok költségvonzatait. A téma jelentősége indokolja, hogy az augusztusi számban visszatérjünk erre a tematikára. Mivel az összes preanalitikai hibák mintegy 60-85 %-káért a hemolízisre felelős ebben a számban részletesen bemutatjuk a hemolízis következményeit, okait és a megelőzés módjait.
A hemolízis a preanalitikai hibák leggyakoribb forrása, mely közel 60%-ban felelős a minták alkalmatlanságáért. A hemolízis in vivo és in vitro egyaránt bekövetkezhet, de az in vivo hemolízis aránya az összes hemolizált minta között mindösszen 3,2%. Ezért különösen nagy jelentőségű az in vitro hemolízis, melynek oka lehet mintavétel vagy a mintakezelés során elkövetett hibák. A nem kellő gondossággal nyert, tárolt és/vagy szállított minták hajlamosak a hemolízisre.
A munkahelyi egészségvédelem részeként relaxációs technikákat kellene tanítani az intenzív osztályokon és az egyéb, nagy stresszel járó munkakörökben dolgozóknak.
A gasztroenterológai kórképek a háziorvos munkájának több mint 10 százalékát teszik ki. Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerül a gondos, betegei anamnézisét, szociális helyzetét jól ismerő háziorvos szerepe ezen kórképek kivizsgálásában és korai felismerésében.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?