Cukorbetegeknél fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A diabétesz fontos kockázati tényezője a CKD kialakulásának, amely önmagában is fokozza a KV-kockázatot.
Az atherosclerosis és az annak talaján kialakult szív- és érrendszeri betegségek a mai napig a vezető halálokot jelentik a fejlett országokban és hazánkban is. Az atheroscleroticus cardiovascularis megbetegedés jelentősége, a megelőzés továbbra is vitathatatlan, egyéni szinten kell csökkenteni a kardiovaszkuláris kockázati tényezők, például az LDL-koleszterin szintjét.
A kanadai McMaster University kutatói a Nature Communications folyóiratban közölt cikkükben számoltak be arról, hogy megfejtették a koffein érvédő hatásának biokémiai hátterét.
Az ST-elevációs infarktus miatt kórházba kerültek száma a nemzetközi adatok szerint 30−40%-kal csökkent. Ennek oka elsősorban a fertőzéstől való félelem, s nem az események számának csökkenése – mondta lapunknak dr. Tóth Kálmán professzor, a PTE klinikaigazgatója.
Főemlősökön végzett állatkísérletekben három éven át 56%-os LDL-koleszterinszint-csökkenést értek el a Precision BioSciences új génszerkesztési módszerének alkalmazásával, írja az OTSZ Online.
Az alacsony LDL-koleszterin-szint több mint duplájára emelheti az agyvérzés kockázatát – már kínai eredmények is erősítik a korábbi amerikai tapasztalatokat.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?