Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-20
A nem alkoholos zsírmáj betegség (NAFLD) prevalenciája gyorsan növekszik. Napjainkban ez a leggyakoribb májbetegség, amely a világ népességének egynegyedét érinti, és rendszeresen együtt jár olyan anyagcserezavarokkal, mint a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás és kardiovaszkuláris betegségek.
A metformin eredetileg a biguanidok hatástani csoportjába tartozó orális antidiabetikum. Az irodalom sokáig használta ennek a hatástani csoportnak a nevét, azonban az idetartozó buformin és fenformin kivonása után gyakorlatilag csak a metformin maradt egyedüli képviselőként az eredeti csoportból, ezért az irodalomból fokozatosan eltűnt a biguanidok hatástanicsoport-megnevezés.
A múlt század végének és eddig a mostaninak is az egyik egészségügyi diadala a kardiovaszkuláris betegségek megfelelő kezeléséből származó mortalitás- és morbiditáscsökkenés. Az egyre hosszabb élettartam azonban mit sem ér kiváló életminőség nélkül, ám valljuk be, az öregedő ember szomatikusan és pszichésen folyamatosan hanyatlik.
Az új innovatív antidiabetikumokkal végzett keringési, illetve renális vég-pontú randomizált-kontrollált vizsgálatok meggyőző eredményei alapján egyes társtársasági nemzetközi ajánlások – és nyomukban hazai állásfogla-lások − a 2-es típusú diabétesz bizonyos betegcsoportjaiban metformin he-lyett SGLT-2 gátló vagy GLP-1 receptoragonista csoportú készítmény első-ként történő választását javasolják.
A PharmaOnline szerint a DDP-4 gátló szitagliptin hozzájárul ahhoz, hogy a méhnyálkahártya mezenchimális őssejtjeinek a száma növekedjen, ilyen módon csökkentve egy későbbi vetélés kockázatát.
Kvíz a Medical Tribune 2019/3. számához Kvíz a Medical Tribune 2019/3. számához
Medical Online >> Medical Tribune Március
2019-05-16
Napjainkban a D-vitamin-hiány következményei népegészségügyi jelentőségűvé váltak, egyre több bizonyíték lát napvilágot a D-vitamin csont- és a kalciumanyagcserén túlmutató hatásairól.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?