hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

Nem csak ember dönthet a sürgősségin a betegekről?

Újfajta triázs?

Amerikai kutatók a generatív mesterséges intelligencia rátermettségét mérlegelték abban az esetben, ha a gépi algoritmusnak arról kellett döntenie, szükséges-e kórházba szállítani a sürgősségi osztályon megjelent beteget, közli a hvg.hu.

A New York-i Icahn Orvostudományi Iskola kutatói retrospektív vizsgálat során az egyesült Államok egyik nagyvárosában található nagy kórház adatait elemezték 864 ezer sürgősségi esettel összefüggésben. Az esetek 18,5 százalékában szállították kórházba a beteget. A szakembereket az érdekelte, hogy a generatív mesterséges intelligencia, különösen a nagy nyelvi modellek, amilyen a GPT-4 is, mennyire tudnak helyt állni, ha meg kell jósolniuk a kórházi felvétel valószínűségét a sürgősségi osztályok pácienseinél.

Még a kutatókat is meglepte, mennyire jól teljesített a GPT-4 és milyen helytálló indoklásokat adott a döntéseihez. Egyébként éppen ez az indoklási képesség helyezi a generatív mesterséges intelligenciát a hagyományos modellek fölé. Azt persze a szakemberek sem állítják, hogy ne lenne szükség igazi triázsra a sürgősségin. „Kutatásunk azt sugallja, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan az orvosok segítségére lehet a sürgősségi osztályokon abban, hogy a gyógyító megalapozott döntéseket hozhasson a betegek kórházi felvételével kapcsolatban” – mondta Girsh N. Nadkarni, az American Medical Information Association folyóiratában megjelent tanulmány társszerzője a lap szerint.

 

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!