hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Több mint egymillió polgár leleteit másolták ki az EESZT-ből

Közérdekű adatkérés nyomán derült ki, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT) 2022-ben több mint 1 millió magyar polgár mintegy 70 millió egészségügyi dokumentumát másolták le, írja a Hírklikk.

Felmerülhet a gyanú, hogy bűncselekmény történt, ezért bejelentést tettem az adatvédelmi hatóságnál és az alapvető jogok biztosánál – ezzel kereste fel a Hírklikket Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. Egyelőre még nem kapott visszajelzést, amit érthetőnek tart. Az egyértelműen kiderült, hogy az EESZT nem biztonságos, bármikor kikerülhetnek belőle szenzitív egészségügyi adatok, amelyekkel visszaélhetnek, „ez pedig egy óriási nagy skandalum”.

Alexin erős összefüggést vél felfedezni a két évvel ezelőtt történetek és a mostani  botrány között. Akkor – ismeretlen okok miatt – az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) leállította az eProfilra vonatkozó Digitális Önrendelkezési Nyilvántartás (DÖR) működését 2021. október 21-én, és a korábbi beállításokat visszaállíthatatlan módon törölte, amire – szerinte – azért lehetett szükség, hogy ki lehessen menteni tömegesen adatokat az EESZT-ből. Eredetileg az EESZT-t működtető szoftver csak megadott konkrét taj-ra vonatkozó-adatok elérését tette lehetővé. Az eProfil önrendelkezési beállításainak felfüggesztése és a kutatók számára történt tömeges adatkimentés csaknem egyidőben történt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2022 januárjában visszakapcsoltatta a DÖR-t. 2022. január 14-én indult el újra. Az adatvédelmi hatóság NAIH-113-4/2022. számon hatósági eljárást indított 2022. február 10-én, aminek még nincs eredménye.

A közérdekű adatigénylésre az Országos Kórházi Főigazgatóság által megküldött válaszból (megtekinthető a kimittud.hu oldalon) az állapítható meg: két nagy budapesti egészségügyi intézmény is kapott személyes adatokat kutatás céljából. Az egyik intézménytől konkrét taj-azonosítókat kértek a leválogatáshoz – derítette ki a szakértő. A DÖR visszakapcsolása után azonban más megoldásra volt szükség, bele kellett nyúlni a szoftverbe, amit meg is tettek, kivették belőle a biztonsági korlátokat, s ezek után már taj-szám megadása nélkül is le lehetett válogatni adatokat. A másik intézmény kutatóinak már nem kellett megadniuk a taj-azonosítókat. 

Tehát az első intézmény átadott több mint egymillió (1 031 328) taj-azonosítót, és a kutatók megkaptak 69 588 070 darab PDF-állományt az EESZT eKórtörténet alrendszeréből 2017. november 1-jétől, az elindulásától kezdődően 2021. december 14-ig terjedő időszakra – mutatott rá Alexin Zoltán. A PDF-állományokban pedig szinte biztosan benne volt az összes olyan személyes adat, mint a név, anyja neve, születési adatok, lakcím és a taj-azonosító, mivel ezeket nem lehet egyszerűen eltávolítani az állományokból. A szakértő megdöbbentőnek tartja, hogy az EESZT adatkezelési napló fájljában ez a leválogatás nincs rögzítve, titokban megtörténhetett, és hogy az érintettek semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

(forrás: HírKlikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!