2024. április. 29., hétfő - Péter.

Telefonos applikáció segíthet az alkoholfogyasztás csökkentésében

Svájci kutatók a The British Medical Journal hasábjain megjelent cikkükben közölték egy randomizált kontrollos klinikai vizsgálat eredményeit, amelyben egy telefonos applikáció alkoholfogyasztásra gyakorolt hatását értékelték 1770 egyetemista körében.

A Smaart nevű alkalmazás a következőkkel szembesítette használóit: a svájci népesség hány százalékánál fogyaszt az adott személy több alkoholt, hány hamburgernek felel meg az a kalóriamennyiség, amit ma ital formájában elfogyasztott, mennyi a javasolt, még egészséges határérték, mennyi a becsült véralkoholszint, tények az alkohol káros hatásairól.

A felhasználó célokat is megadhatott, hogy a következő egy, kettő, hét vagy harminc napban mennyivel szeretné csökkenteni alkoholfogyasztását. Az egyetemisták 12 hónapon keresztül használták az applikációt, és az eredmények szerint a kontroll csoporthoz képest alkoholfogyasztásuk körülbelül 10%-kal csökkent, míg a “nagyivós” napok száma havonta 11%-kal esett vissza.

Forrás: Effect of a smartphone intervention as a secondary prevention for university students with unhealthy alcohol use: randomised controlled trial, The BMJ (2023). DOI: 10.1136/bmj-2022-073713

Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay-en
Clker-Free-Vector-Images képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!