hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Robotokat tesztelnek az idős betegek támogatásához

Az IT Business szerint az egészségügyi környezetben való segítségnyújtásra tervezett robotokat sikeresen tesztelték a szakértők.

A Spring (Socially Assistive Robots in Gerontological healthcare) nevű egységek a franciaországi Assistance Publique Hopitaux de Parisban végzett kezdeti kísérletek során üdvözölték a betegeket, válaszoltak a kérdésekre és útbaigazítást adtak. A mesterséges intelligenciával felszerelt robotok képesek voltak arra is, hogy megértsék az egyidejűleg több embert érintő beszélgetéseket. A kutatók azt remélik, hogy a robotok – amelyek rutinfeladatok elvégzésében is segítenek – időt szabadíthatnak fel a kórházi személyzet számára, valamint enyhíthetik a betegek szorongását, írja a lap.

A robotok egyszerű, de ismétlődő feladatok elvégzésével a kísérlet keretében a klinikusok és a betegek közötti potenciális fizikai kontaktust is csökkentették. A korai visszajelzések szerint a szociálisan segítő robotok használata csökkentheti a fertőzésveszélyt, miközben az ápolók és az orvosok termelékenységét is növeli.

A kísérletet az edinburgh-i székhelyű National Robotarium munkatársai végezték.

(forrás: IT business online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!