hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Mesterséges intelligencia figyelmeztet vezetés közben a hipoglikémia jeleire

A NEJM AI folyóiratban jelent meg a Ludwig Maximilian University of Munich kutatóinak cikke, amelyben egy olyan eszközt ismertetnek, amely vezetés közben képes megjósolni a hipoglikémiás epizódok kialakulását, és erre figyelmezteti a sofőrt.

A kutatók 30 önként vállalkozó cukorbeteget vizsgáltak vezetés közben, és egy sofőrt figyelő kamera felvételeit elemezték gépi tanuláson (machine learning) alapuló mesterséges intelligenciát alkalmazó algoritmussal. Az algoritmus egyszerre rögzítette az autó sebességének változásait és a sofőr fejének, valamint szemének mozgását normál vércukorszintű és hipoglikémiás állapotok mellett.

A felvett adatok alapján a mesterséges intelligencia megbízhatóan és teljesen automatikus módon képes volt előre jelezni, hogy a sofőrnél hamarosan kritikusan alacsony vércukorszint fog kialakulni. A korai figyelmeztető rendszer alkalmazásával a sofőr még idejében megteheti a szükséges lépéseket a veszélyes állapot elkerülésére.

Forrás: Vera Lehmann et al, Machine Learning to Infer a Health State Using Biomedical Signals—Detection of Hypoglycemia in People with Diabetes while Driving Real Cars, NEJM AI (2024). DOI: 10.1056/AIoa2300013

Fotó: cottonbro studio (https://www.pexels.com/hu-hu)
Fotó: cottonbro studio (https://www.pexels.com/hu-hu)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!