hirdetés
2024. június. 16., vasárnap - Jusztin.
hirdetés

Hiányzó szakemberek helyett mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia és az adatelemzés lehetővé teszi, hogy a digitális technológia pótolja a hiányzó egészségügyi dolgozókat, írja az Index.

A digitális forradalom alapjaiban értelmezi majd újra az egészségügyet, ennek eredményeképp itthon is felválthatja a „betegségipart” az egészségipar. Balogh Péter startuper, befektető és mentor szerint ebben az új korszakban a páciensekből felhasználók lesznek, a gyógyulás gyakorlatilag mindenki számára és szinte minden betegség esetében alapjog lesz.

Az üzletember szerint az egészségügy sokkal hatékonyabbá válhat a mesterséges intelligencia (MI) és a big data felhasználása révén.

Az MI nem csupán arra képes, hogy valós időben készítsen diagnózist, hanem előre jelezheti a problémát, így sokaknál ki sem alakul majd a betegség. A trendek afelé is mutatnak, hogy az emberek a saját kezükbe veszik majd a gyógyulást, így például az okoseszközökön keresztül gyűjtött és diagnosztizált adatok elemzését a ChatGPT bármilyen nyelven képes lesz elmagyarázni, és akár azonnal megoldást is kínál az esetleges problémára – írja az Index.

Ezek következtében az egészségüggyel kapcsolatos kiadások szerkezete drasztikusan megváltozhat, az állami költségvetésre rótt terhek csökkenhetnek, hiszen a digitalizáció jelentős részben képes lesz pótolni a hiányzó szakszemélyzetet, ápolókat és orvosokat, de meggyorsítja a mozgást a rendszeren belül térben és időben, aminek köszönhetően jelentősen rövidülhetnek a várólisták – akár már néhány éven belül.

Az adatelemzés fontosságára itthon is akad példa. A modern immunterápiának köszönhetően az előrehaladott tüdőrák túlélésében az elmúlt évtizedben Magyarországon is jelentős előrelépések történtek, ezt támasztja alá a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb daganattípus Magyarországon, amely miatt több mint 8 ezer ember veszíti életét évente, azonban a késői stádiumban felfedezett betegség 3 éves túlélési esélye az elmúlt évtizedben megduplázódott Magyarországon – emelte ki dr. Gálffy Gabriella PhD, a Református Pulmonológiai Centrum főigazgatója.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!