hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Daganatos betegek kezelését támogatja az MI

Dr. Peták István molekuláris farmakológus, orvos-kutató a 29. Digital-Media Hungary konferencián tartott előadást arról, milyen jövőt hozhat el az MI a rákkutatásban, írja a DigitalHungary.

A mesterséges intelligencia berobbant az egészségügybe. Ez lehet az az időszak, ahol minden megváltozik. Egy olyan eszköz van az orvosok és kutatók kezében, amely augmentálni tudja azon képességeiket, hogy észrevegyenek egy emlődaganatot egy mammográfiás felvételen, vagy egy tüdődaganatot egy röntgenképen. A technológia továbbá a patológiai szövettani metszetek feldolgozásában is jelentős szerepet játszik, ahol nagyon fontos felismerni, hogy a mintában jelen vannak-e daganatsejtek. “Egészen elképesztő alkalmazásokra adott már az Amerikai Gyógyszerészeti Hatóság engedélyt. Például az MI a gasztroenterológus munkáját is tudja támogatni egy endoszkópos vizsgálat során abban, hogy már egy apró daganatos polipot is észrevegyen”.

Ezek alapvetően machine learning alapú módszerek, amelyek nagy adatmennyiségű képet képesek analizálni, majd ezen folyamat által megtanulják felismerni a daganatos elváltozásokat.

A gyógyszerkutatás szintén hihetetlen mértékben felgyorsult. “Vannak olyan modellek, amelyek DNS szekvenciák alapján megjósolják a fehérjék háromdimenziós szerkezetét, és azt is képesek megállapítani, hogy milyen hatóanyag tudna, mint kulcs a zárba, ebbe beilleszkedni. Ezzel évtizedek helyett pár hónapra gyorsítják fel a gyógyszerek fejlesztését.”

Dr. Peták István és a magyar fejlesztőcsapat egy ún. explainable AI (megmagyarázható mesterséges intelligencia) modellt fejleszt annak érdekében, hogy létrehozzanak egy olyan univerzális eszközt, amellyel minden egyes betegnek személyre szabott kezelést lehet nyújtani. “Az az álmunk, hogy egy orvos ne az alapján válasszon kezelést, hogy a hasonló betegeken statisztikailag hogyan volt a leggyakrabban hatásos. Hanem azt figyelembe véve, hogy mik az adott személy egyedi, biológiai, klinikai, akár életmódbeli sajátosságai, ami alapján egy szuperintelligens eszköz segít kiválasztani a megfelelő kezelést. Ez különösen izgalmas az onkológiában.

Jelenleg 700 olyan gént ismer az orvostudomány, amely rákos megbetegedést okozhat, azonban nem elegendő csupán ezeket vizsgálni és kezelést nyújtani rájuk. A probléma ugyanis az, hogy ezek a gének kombinációban vannak jelen, ráadásul minden egyes génben millió féle mutáció is előfordulhat, így a kombinációk száma extrém nagy. Ilyen mértékű számok mellett a megfelelő, valóban az egyedi génhibákra adott kezelés megtalálása rendkívül bonyolult. Magyarországon is elérhetők olyan diagnosztikai módszerek, amikor az orvos MI algoritmust alkalmazva, bizonyítottan képes volt javítani az ellátás sikerességét. “Egy másik nagyon izgalmas hazai eredmény az, hogy Mátraházán tüdőrákos betegek esetében ki tudtuk mutatni, hogy azon betegek, akik a mesterséges intelligencia által javasolt gyógyszereket kapták, többszörösen hosszabb túléléseket értek el. Ezeket az eredményeket idén fogjuk bemutatni az Amerikai Onkológusok Társaságának konferenciáján, néhány hónap múlva.

A teljes információ

(forrás: DigitalHungary)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!