hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A látás korrekcióját is segítheti majd a rugalmas akkumulátor

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai egy olyan rugalmas akkumulátor kifejlesztéséről számoltak be, amelynek vastagsága az emberi szaruhártyához mérhető, és sóoldatba merítve képes az energia tárolására, írja a BitPort.

A technológia szerintük nemsokára alkalmas lesz azoknak a kiterjesztett valóságot is megjelenítő kontaktlencséknek a működtetésére, amelyeknek a felhasználási területei közé tartozik a látáskorrekció, a viselők egészségének monitorozása vagy bizonyos krónikus betegségek kezelése is, sőt a későbbiekben szóba jöhet a felhasználók által látott vagy hallott dolgok rögzítése és felhő alapú tárolása.

A fenti elképzelések megvalósításának egyik alapvető feltétele a biztonságos és megfelelő akkumulátor, de az egyetem közleménye szerint a rendelkezésre álló, fémeket alkalmazó technológiák nem csak kényelmetlenek lennének, hanem kockázatot is jelentenének a viselőkre nézve. Az NTU által kifejlesztett akku azonban biokompatibilis anyagokból készült vezetékek, mérgező nehézfémek vagy vezeték nélküli töltési rendszerek nélkül. Mint írják, az eszköz glükózalapú bevonata lép reakcióba az azt körülvevő sóoldatban a nátrium- és kloridionokkal, az elektromosságot pedig a benne lévő víz továbbítja, írja a BitPort.

(forrás: BITPORT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!