2024. április. 29., hétfő - Péter.

Keresztreaktív epitopok és szerepük az ételallergiákban

Az ételek néhány típusánál, így a kagylóknál, halaknál, dióféléknél és mogyorónál igen magas a keresztreaktivitás aránya. A keresztreaktivitás nehezíti az allergiás kórképek diagnózisát és kezelését.

hirdetés

Az allergén keresztreaktivitás vezethet klinikailag manifeszt állapothoz, illetve lehet irreleváns is. Legyen szó bármelyik esetről, a mindennapi gyakorlatban a keresztreaktivitás nehezíti, illetve akadályozza az ételallergiák diagnózisát és kezelését. Az immunoglobulin E (IgE) klinikailag irreleváns keresztreaktív allergénekhez való kötődése fals pozitív eredményt okozhat a diagnosztikai folyamat során, míg a fel nem ismert, klinikailag releváns keresztreaktivitás az allergének fokozott expozíciójához és az egészség veszélyeztetéséhez vezethet.

A szakirodalom kiterjedten foglalkozik a rokon és nem-rokon allergének közötti keresztreaktivitás kérdésével, és számos esetben már feltérképezett, hogy melyik IgE- (B-sejt) vagy T-sejt epitopok felelősek a keresztreaktivitásért.

Immunológiai keresztreaktivitás B- vagy T-sejtes utakon

A keresztreaktivitás egy tág fogalom, amely a szekunder allergéneknek azt a tulajdonságát írja le, hogy képesek felismerni az IgE antitesteket (B-sejtes út) és/vagy képesek celluláris (T-sejt, hízósejt, bazofil) választ provokálni az olyan szervezetben, amely korábban már szenzitizálódott egy olyan primer allergénnel szemben, amelynek egy vagy több epitopja is hasonló a szekunder allergénéhez. Az allergének hasonló szekvenciájú, illetve térbeli struktúrájú molekuláris régióit nevezik keresztreaktív epitopoknak.

IgE-keresztreaktivitás: a szenzitizálódás egy primer allergénnel történik, amely allergén-specifikus IgE-antitestek képződéséhez vezet. Amennyiben az egyén a későbbiekben homológ proteineket/allergéneket fogyaszt, inhalál vagy azokkal bőrkontaktusba kerül, akkor az IgE-antitestek a keresztreaktív epitopok révén felismerik a szekunder allergéneket, és az allergiában szerepet játszó mediátorok felszabadulását idézik elő, ami következtében fellépnek az allergiás panaszok.

Megjegyzendő, hogy néhány esetben a primer és a szekunder allergénnel való expozíció útja eltérő lehet. Pl. a primer szenzitizáció történhet intesztinálisan a garnélarák tropomiozinja révén, míg a szekunder expozíció és a keresztreaktív epitopok IgE-hez való kötődése az inhalációs úton szervezetbe jutó poratka tropomiozinnal is megvalósulhat.

T-sejtes keresztreaktivitás: a reakció a T-sejtek több mint egy típusú peptid-MHC-liganddal való kölcsönhatására vezethető vissza. A keresztreaktív T-sejt epitopok képesek a memória-T-sejteket stimulálni, és azok révén IgE-termelődést kiváltani.

Keresztreaktivitást mutató ételek és az immunológiai keresztreakcióban résztvevő epitopok

  1. táblázat: Fő ételcsoportok és a dokumentált keresztreaktivitás révén hozzájuk köthető szekunder allergének

Főbb ételcsoportok

Szekunder allergének

Keresztreaktivitásban szerepet játszó epitopok

Halak

Egyéb halak, béka, csirke, krokodil

Lat c6, Gad m1, Gad m2, Gad m3

Rákfélék

Egyéb rákfélék, puhatestűek, poratka, rovarok, trópusi atkák

Pen m1, Pen m2, Pen m3, Pen m4, Pen m13

Puhatestűek

Trópusi atkák, garnélarák, folyami rák

Cra g1, Arginin-kináz, trióz-foszfát-izomeráz

Mogyoró

Szója, nyírfapollen

Ara h1, Ara h2, Ara h8, Ara h15

Diófélék

Pisztácia, mogyoró, mandula

Ana o1, Ana o2, Ana o3, Jug r2

Szója

Nyírfapollen, tehéntejfehérje eredetű kazein

Gly m4, Gly m5, Gly m Bd 30 k

Búza

Árpa, rozs, zab, fűpollenek, rózsafélék

Tri a12, Tri a25, Tri a19, Tri a14, Tri a26, Tri a37

Tyúktojás

Csirkehús, madártoll, pulykatojás, kacsatojás, fürjtojás, sirálytojás

Gal d1, Gal d2, Gal d3, Gal d4, Gal d5

Tehéntej

Marhahús, szója, kecske-, teve-, sertés- és bivalytej eredetű kazein

Bos d4, Bos d5, Bos d9-12, Bos d6, Bos d7

 

Forrás: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(23)00148-3/fulltext

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!