hirdetés
2024. augusztus. 17., szombat - Jácint.
hirdetés

Világszerte terjed a koronavírus újabb variánsa – idehaza is

Az Egyesült Államokba, de több nyugat-európai országba is megérkezett újra a Covid-járványhullám, amelyet a korábbiaknál még fertőzőképesebb variáns okoz az emberi magatartás miatt (utazások, tömegrendezvények, több klímázás), írja a Portfolio.

Eric Topol amerikai kutató közelről követi nyomon a fertőzés terjedését az Egyesült Államokban, és a legutolsó szennyvíz-adatokból arra következtet, hogy az USA-ban naponta 900 ezer új fertőzött lehet. A mostani fertőzötti szám jócskán meghaladja a tavalyi értéket. Arra is figyelmeztetett a szakértő, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének meredeksége még mindig magas, így még nem érték el a platózás állapotát.

Hasonló jelentések érkeznek Németországból is, hetek óta folyik a Covid-fertőzések felfutása, ami megcáfolja azokat az általános vélekedéseket és vírusszkeptikus hangokat, miszerint a járványnak vége lenne. A német jelentések arról számoltak be, hogy a meleg évszak ellenére a fertőzések száma folyamatosan növekszik, és mára a tavaly őszi hullám kezdeti szintjén van. Szakértők szerint a bizonyítékok egyértelműek: a koronavírus nyári hulláma épül fel.

Az új hullámért már a még jobban terjedő (omikron változatból származtatható) KP.3 és a KP.3.1.1 variánsok a felelősek, az Egyesült Államokban együttesen az új eseteknek már több mint a felét teszik ki. Az elmúlt két hétben a KP.3.1.1 vette át a domináns szerepet.

Fotó: Artem Podrez, pexels.com
Fotó: Artem Podrez, pexels.com

Mivel Magyarország sem szigetként létezik Európában, a jelenség idehaza is felütötte a fejét, amit több jel is megerősít – írja a Portfolio.

  • Az NNGYK szennyvízminta-jelentéséből kiderült, hogy a 31. héten idehaza is kimutatták a KP.3 alvariánst, vagyis a gyorsan terjedő alváltozat megérkezett hazánkba, ami nem sok jót ígér.
  • Elmondásokból lehet azt tudni, hogy egyre nagyobb a terhelés az alapellátó rendszeren, vagyis egyre több beteg keresi fel a háziorvosát, felsőlégúti panaszokkal. Békássy Szabolcs, országos kollegiális vezető háziorvos a MedicalOnline-nak is kifejtette, hogy a nyári hónapokhoz viszonyítva szokatlanul sok a beteg a rendelőkben, ami a terjedő Covid-fertőzéssel is összefügg. Másrészt arról is beszélt, hogy részben szezonális problémáról is beszélünk, ugyanis ilyenkor betegednek meg sokan a nagy melegben a klimatizálás miatt is. A felsőlégúti megbetegedések mellett a krónikus betegek is egyre jobban jelentkeznek az orvosoknál, ami szerinte azzal is összefügg, hogy az állami járóbeteg-ellátás beszűkülése miatt a betegek a háziorvosukat keresik fel.
  • A járványügyi hatóság minden évben a 20. hétig követi nyomon felsőlégúti jelentéseiben a járványhelyzet, így a Covid heti alakulását. Ezt követően már csak integrált és szennyvíz jelentéseket közöl. A szennyvízből kimutatott adatok szerint van némi felfutás a Covid-esetekben idehaza.

A tünetek az új variánsok esetében a következők lehetnek: tüsszögés, orrdugulás, fejfájás, izomfájdalom, hányinger vagy hányás. Érdemes ezekre a tünetekre figyelni, főleg ha nagyobb tömegrendezvény után érezzük magunkat betegnek, vagy egy külföldi nyaralás után. Ajánlott felkeresni a háziorvost, de sok szakértő ilyenkor azt tanácsolja, hogy a nulladik lépés legyen egy gyorsteszt elvégzése. Ha az pozitív, akkor érdemes az ilyenkor tanácsolt lépéseket követni: izoláció, pihenés, háziorvosi tanács esetén gyógyszerszedés, távolságtartás, esetleg a korábban már Covid-járványok idején alkalmazott orrspray-k használata.

Ha magunkat betegnek érezzük, különösen fontos a veszélyeztetett csoporttal való találkozás mellőzése, ők az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Ha pedig nem vagyunk betegek, de nem is szeretnénk megbetegedni, akkor érdemes elgondolkodni a Covid elleni védőoltás rendszeres, ismétlő felvételén. Főleg azoknak ajánlott, akiket ez a vírus a leginkább veszélyeztet, az időseknek. Éppen ezért nagyon különös, hogy nem látható központilag szervezett kampány az illetékesek részéről, pedig az oltakozási lehetőség jelen van, nem úgy, mint tavaly ilyenkor. Úgy tűnik, hogy nem nagyon tanultunk az elmúlt évek Covid-hullámaiból, pedig nem is kéne nagyon visszamenni az időben. Tavaly nyáron a szakértői figyelmeztetések ellenére nagyon későn kezdődött el az oltakozási lehetőség megnyitása és van olyan szakmai álláspont, miszerint a 65 éveseknél idősebbek körében tavaly decemberben tapasztalható 10%-os többlethalálozást el lehetett volna kerülni.

A vakcinaeredményességi vizsgálatok többszörösen megerősítették, hogy a SARS-CoV-2 elleni természetes és/vagy mesterséges immunitás védőhatása hónapok alatt jelentősen csökken, így a Covid-19 ellen rendszeresen meg kell erősíteni az immunválaszt legalább a súlyos megbetegedés magas kockázatának kitettek és környezetük körében – áll a A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának augusztus elején kiadott  2024-25. évi légúti szezonban szükséges Covid-19 elleni oltásokról szóló ajánlásában.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés