hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

Nőtt a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

Országos szinten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a 23. naptári héten emelkedő tendenciát mutat, közli az NNGYK.

Budapest mindhárom mintáját (Észak-pesti, Dél-pesti és a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep), valamint a Budapest környéki agglomeráció (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta) egyesített mintáját is emelkedő tendencia jellemzi, közli a hivatal. A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja kimutatási határ alatti mennyiségben van jelen. A vizsgált városok közül csökkenés − egyedül − Nyíregyházán tapasztalható.

2024. év 6. hetétől a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst, azonban továbbra is a JN.1 a meghatározó.

A KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető. A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket, és a szennyvízvizsgálatok alapján egyelőre nem várható, hogy az új variáns miatt jelentősen emelkedne az esetszám.

 

 

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)

Könyveink