hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Gyógyítás

Vérzés és iszkémia között egyensúlyozva

Rizikószámítási modellek

A célzott antikoaguláns terápia korában a perkután koronária intervenció (PCI) során a vérzés kockázata és az iszkémiás epizód bekövetkezése közötti egyensúly megteremtését többváltozós modellek segíthetik. A legújabbat a napokban mutatták be az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC) orlandói kongresszusán.

Az antitrombotikus farmakoterápia jelentős fejlődésen ment át az utóbbi 25 év során a heparin empirikus alkalmazásától a direkt trombin-inhibitorok és az anti-Xa ágensek mai célzott terápiájáig. Azonban a hatásosság és a biztonságosság között nehéz megtalálni a tökéletes egyensúlyt – függetlenül az alkalmazott gyógyszertől.
A GRACE (Global Registry of Acute Coronary Events) rizikópontszám segítségével felmérhetjük a halál vagy a miokardiális infarktus (MI) kockázatát az akut koronária szindrómában szenvedőknél. A nyolc információs kategóriára kiterjedő többváltozós modell a PCI elvégzése utáni kórházi ápolás és a beavatkozás utáni 6. hónapra vonatkozóan adja meg a kockázati szintet. A szakértők szerint az eredmény nagyon pontos. A kalkulátor hozzáférhető az alábbi internetes címen: http://www.outcomes-umassmed.org/externalwindow.cfm?URL=http://www.outcomes.org/grace/acs_risk/acs_risk.html&Link=http://www.outcomes-umassmed.org/grace/&DeptName=Center%20for%20Outcomes%20Research
A vérzés a PCI régóta ismert szövődménye, de prognosztikai faktorként jelentőségét csak nemrég ismerték fel. Azok egyéves mortalitás kockázata, akiknél a PCI elvégzése idején vérzés alakul ki, háromszor nagyobb, mint a szövődménymentes beavatkozás mellett. „Ez az arány is rámutat, mennyire fontos, hogy előre tudjuk, kinél számíthatunk vérzésre a beavatkozás során” – nyilatkozta az ACC Orlandóban tartott éves kongresszusán dr. E. Magnus Ohman professzor. A kérdés megválaszolását nehezíti, hogy a vérzésre utaló mutatók gyakran átfedésbe kerülnek a iszkémiára utalókkal – ilyenek az idős kor, a veseelégtelenség, az emelkedett szívenzimszintek vagy az ST-eleváció.
Ezen a helyzeten kíván segíteni az új kockázatfelmérő modell, a CRUSADE (www.crusadebleedingscore.org.). A GRACE-hoz hasonlóan ez is nyolc változón alapul, amely alapján meghatározza azok kockázati szintjét a kórházi tartózkodás alatt bekövetkező jelentős vérzés szempontjából, akiknél a PCI előtt vagy alatt nem alakul ki ST-elevációval járó MI. A modell alkalmazásával kapott pontszámot a kórházi felvétel kezdetétől alkalmazott kezelés nem befolyásolja.
A CRUSADE pontszám alapján a betegek öt csoportba sorolhatók, a nagyon kis kockázatútól (3,1 százalékos vérzési rizikó) a nagyon nagyig (19,5 százalékos kockázat). Ohman professzor szerint az új modell idővel épp olyan sikeres lesz, mint a GRACE. A CRUSADE még átfogóbb kockázatbecslést tesz majd lehetővé, amely nagyban segítheti a klinikust a terápiás döntéshozatalban. Szerinte ez a legtöbb esetben az antikoagulánsok adagjának csökkentését jelenti majd, mivel az Egyesült Államokban az idősek több mint 40 százaléka túl nagy dózist kap.

Forrás: Medwire News

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés