2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Újdonságok a szívelégtelenség diagnózisában és terápiájában

Megjelentek az Európai Kardiológus Társaság új irányelvei az akut és krónikus szívelégtelenség diagnózisával és kezelésével kapcsolatosan. A társaság honlapjáról számos témába vágó segédanyag is letölthető.

Az Európai Kardiológus Társaság (European Society of Cardiology/ESC) az új irányelveket a szívelégtelenséggel foglalkozó 2016-os, firenzei konferenciáján, és az akut szívelégtelenséggel foglalkozó, 3. világkonferencián jelentette be; az irányelveket a European Heart Journal és a European Journal of Heart Failure egyaránt megjelentetik.

Mint az ESC közleménye kifejti, az iparilag fejlett országok felnőtt lakosságának 1-2%-a szenved szívelégtelenségben, és 55 éves életkorban férfiak esetében 33%, nők esetében pedig 28% annak az esélye, hogy hátralévő életük során valamikor megjelenik a kórkép. Egy év alatt a szívelégtelenségben szenvedő, hospitalizált betegek 17%-a, míg a stabil állapotú, ambulánsan kezelt páciensek 7%-a halálozik el, hirtelen szívhalál vagy a szívelégtelenség rosszabbodása miatt.

A European Heart Journal-ben is megjelent, szabadon hozzáférhető irányelv (Piotr Ponikowski és munkatársai: 2016 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure) bevezetője szerint az összeállítás célja, hogy segítse az orvosok mindennapi munkáját, akik így a legjobb bizonyítékok alapján tudjanak döntéseket hozni. A kardiológusok hozzáteszik: 30 éve, hogy elkészült az első klinikai vizsgálat, ami kétségbevonhatatlanul bebizonyította, a szívelégtelenségben szenvedők állapota szignifikáns mértékben javítható. Az azóta eltelt évtizedekben a szívelégtelenség megelőzhető, illetve kezelhető betegséggé vált.

Az irányelv nyolc pontban foglalja össze azokat a változásokat, amik a legutóbbi, 2012-es kiadáshoz képest történtek:

1. Elkülönítettek és elneveztek egy új alcsoportot: azok a szívelégtelenségben szenvedők, akik esetében a bal kamrai ejekciós frakció (left ventricular ejection fraction/LVEF) 40 és 49% közötti. A középső mérettartományba eső ejekciós frakcióval rendelkező szívelégtelen (heart failure/HF) betegek – HfmrEF – azonosítása a remények szerint felgyorsítja majd a kórkép mögött meghúzódó patofiziológia és a terápiás opciók kutatását. A HfmrEF-betegek középen helyezkednek el a 40%-osnál kisebb ejekciós frakcióval rendelkező - HFrEF – és a megtartott ejekciós frakciójú (EF >50%) - HFpEF – betegek között.

2. Pontos ajánlások jelentek meg a csökkent ejekciós frakcióval jellemezhető szívelégtelenség (HFrEF), a HFmrEF és a megtartott ejekciós frakciójú szívelégtelenség (HFpEF) diagnózisával kapcsolatosan.

3. A szívelégtelenség valószínűségének elemzésén alapuló új algoritmus jelent meg, ami segíti a szívelégtelenség diagnózisát nem akut körülmények között. Az új algoritmus megkönnyíti a körzeti orvosok és a nem kardiológus orvosok számára a szívelégtelen betegek azonosítását.

4. Ajánlások jelentek meg a tünetekkel rendelkező szívelégtelenség megelőzése, a tünetek kialakulásának elodázása, illetve a tünetek megjelenése előtti hirtelen halál megelőzése céljából (a szívelégtelenség rosszabbodásának megelőzése a komorbiditások kezelése révén: a hipertenzió kezelése, a koronáriabetegek sztatin-terápiája, a 2-es típusú cukorbetegek SGLT2 inhibitoros kezelése).

5. Megjelentek egy új terápiás csoportba (angiotenzin receptor nefrilizin gátló/ARNI) tartozó szer – sacubitril/valsartan – használatával kapcsolatos ajánlások. A szer egyelőre a HFrEF diagnózisú betegek egy csoportjában alkalmazható.

6. Módosult a kardiális reszinkronizációs terápia (CRT) használatának indikációja. A CRT mostantól kontraindikált azoknál a betegeknél, akiknél a QRS időtartama kevesebb 130 msec-nél, mivel esetükben az eljárás növelheti a mortalitást. (A 2012-es ajánlásban a határvonal még 120 msec volt.)

7. Megjelent az akut szívelégtelenség megfelelő kezelése korai indításának koncepciója, ami az akut koronária szindróma esetén már bevált idő-sémát követi.

8. Megjelent az akut szívelégtelenség hipoperfúzió esetleges jelenlétén alapuló, kombinált diagnosztikus és terápiás megközelítésének új algoritmusa.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.