hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Gyógyítás

Új, hatékony szer a csontritkulás ellen

A maga nemében egyedülálló új, csontritkulás elleni szer hatékonyabban csökkenti a törések kockázatát, mint a korábbi kezelések. Drágább, de jobb választást kínál a bővülő piacon – állapították meg két, most megjelent tanulmány szerzői.

A géntechnológiai úton előállított, denosumab nevű szerből évente mindössze két, bőr alá beadott injekcióra van szükség, ami azért fontos, mert sok páciens a mellékhatások miatt egy idő után felhagy a csontritkulás elleni gyógyszerek szedésével. A modern molekuláris orvoslás új gyógyszerét „méretre szabva” tervezték meg: a csontsejtek természetes lebomlásának egyik útvonalát blokkolja. A denosumab az engedélyezés után, ősszel kerülhet piacra.

Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hivatala, az FDA kedden bocsátott ki  a denosumabról egy áttekintést, melyben aggodalmakat idéz a bőrfertőzések és egyes tumorok megemelkedett arányával kapcsolatban. Egy csütörtöki találkozón külső tanácsadók mérlegelik a szer biztonságát és hatékonyságát, majd ajánlást tesznek arra, hogy engedélyezzék-e vagy sem.

A két tanulmányt kedden hozták nyilvánosságra a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban, mindkettőt a szert előállító Amgen finanszírozta.

Az egyik tanulmányban 7868 nő vett részt a 60–90 éves korosztályból. A nők egyik fele három éven át félévente kapott denosumabinjekciót. Náluk 68 százalékkal kevesebb csigolya-összeroppanás és 40 százalékkal kevesebb csípőtörés történt, mint azoknál a nőknél, akiknek hatóanyag nélküli injekciót adtak be.

A másik tanulmányban 1468 férfi vett részt, akiket prosztatarákjuk miatt hormonnal kezeltek, ezért a csonttörés kockázata megemelkedett náluk. Közülük 556-an kiestek a vizsgálat három éve alatt a mellékhatások vagy rákbetegségük súlyosbodása miatt. A denosumab a férfiaknál 62 százalékkal csökkentette a csigolya-összeroppanás kockázatát.

A szer azonban egyes pácienseknél ekcémát okozott, tucatnyi nő pedig súlyos bőrfertőzést kapott, olyan cellulitiszt, amellyel némelyiküket kórházban kellett kezelni, ahol intravénásan antibiotikumot kaptak.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés