hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

Szabó Zoltán, a központ elnöke újságíróknak azt mondta, a robotsebészeti központ kialakítása az eszközpark-fejlesztés kiemelkedő állomása. Az 1,3 milliárd forint pályázati forrásból kialakított központban helyezték el a DaVinci robotot és a mozgatható műtőasztalt, a beruházáshoz további 200 millió forinttal ez egyetem járult hozzá. Szabó Zoltán kiemelte azt is, hogy a robotsebészeti központot négy szakma fogja használni: az általános sebészeti, az urológiai, a nőgyógyászati, valamint a fül-orr-gégészeti beavatkozásokat is fogja szolgálni.

Tóth Dezső, a sebészeti klinika igazgatója hozzátette: a robot nem helyettesíti a sebészt, hanem folyamatos adatszolgáltatással a műtétet végző orvost munkáját fogja segíteni.

Kossa György, az egyetemet működtető kuratórium elnöke szerint az intézmény eszközfejlesztési programja jelentősen javítja a versenyképességet mind az oktatás, mind az egészségügyi ellátás terén. Szilvássy Zoltán rektor úgy fogalmazott: a robotasszisztált sebészeti rendszer olyan technológiai lépcső, amelyre fel kellett lépniük. 

Robotasszisztált sebészeti műtő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján az átadás napján, 2024. május 14-én (MTI/Czeglédi Zsolt)
Robotasszisztált sebészeti műtő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján az átadás napján, 2024. május 14-én (MTI/Czeglédi Zsolt)

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés