2021. május. 10., hétfő - Ármin, Pálma.
hirdetés
hirdetés

Posztherpetikus neuralgia

A VZV (varicella-zoster vírus) két, egymástól jól elkülöníthető kórképet okoz, varicellát és herpes zostert. 

A herpes zoster tulajdonképpen a VZV fertőzés kiújulása, főleg a celluláris immunitás károsodása esetén. Ez elsősorban az idősebb korban következik be, s emiatt a herpes zoster főleg e korosztály megbetegedése. Gyakran a betegség lezajlása után tartósan fájdalmak jelentkeznek (posztherpetikus neuralgia, PHN). Ennek a fájdalomnak az elsővonalbeli kezelése triciklicus antidepresszánsokkal (amitryptilin, nortriptylin) és antikonvulzív gyógyszerekkel (gabapentin, pregabalin) történik. Amennyiben e gyógyszerek hatástalanok, az opioidok jönnek szóba. A neuroablatív beavatkozások is lehetőségek, de ezek hatásosságát kettős-vak vizsgálatokkal még nem bizonyították.

Idővel a fájdalmak intenzitása csökken. Magáról a varicella vakcináról is már kimutatták, hogy alkalmazása csökkenti a herpes zoster esetek előfordulását és a posztherpetikus neuralgia kialakulását.

Forrás: Jap J Anesthesiol 2010; 59: 1342-1349.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.