hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nem alkalmas a hőkamera a mellrák szűrésére

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) közleményben figyelmeztet arra, hogy a thermográfiás/hőkamerás módszert nem szabad mammográfia helyett mellrák felfedezésére diagnózisára vagy szűrésére használni.

A hőkamerás készülék maga a nem-invazív eszközök közé tartozik, amely egy infravörös kamerával olyan felvételt tud készíteni, amely a bőrfelszín vagy a felszínhez közeli területek hő- és véráram mintázatait tudja megmutatni. Az FDA a hőkamerás eszközök piacra való bevezetését – melyeket más néven digitális infravörös képalkotó eszköznek is neveznek – csak más, szűrésre alkalmas vagy diagnosztikus eszköz használatával – mint pl. a mammográfiával – együttesen engedélyezte, egyedülálló vizsgálati módszerként nem.
Most az FDA minden nőt, egészségügyi szolgáltatót és mellrákszűrésre járó érintettet arra figyelmeztet, hogy a thermográfia/hőkamerás vizsgálat nem helyettesítheti a mammográfiát, és nem szabad a mammográfia helyett emlőrák szűrésére vagy diagnosztizálásra használni.

Semmilyen tudományos tény nem igazolja azt, hogy a hőkamerás berendezés önmagában vagy más diagnosztikai eszközzel együttesen használva bármilyen egészségi állapot szűrésére hatékony eszköz lenne – vonatkozik ez emlőrák korai diagnózisára vagy bármely más betegség- vagy egészségi állapot vizsgálatára.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés