2021. május. 13., csütörtök - Szervác, Imola.
hirdetés
hirdetés

Nem alkalmas a hőkamera a mellrák szűrésére

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) közleményben figyelmeztet arra, hogy a thermográfiás/hőkamerás módszert nem szabad mammográfia helyett mellrák felfedezésére diagnózisára vagy szűrésére használni.

A hőkamerás készülék maga a nem-invazív eszközök közé tartozik, amely egy infravörös kamerával olyan felvételt tud készíteni, amely a bőrfelszín vagy a felszínhez közeli területek hő- és véráram mintázatait tudja megmutatni. Az FDA a hőkamerás eszközök piacra való bevezetését – melyeket más néven digitális infravörös képalkotó eszköznek is neveznek – csak más, szűrésre alkalmas vagy diagnosztikus eszköz használatával – mint pl. a mammográfiával – együttesen engedélyezte, egyedülálló vizsgálati módszerként nem.
Most az FDA minden nőt, egészségügyi szolgáltatót és mellrákszűrésre járó érintettet arra figyelmeztet, hogy a thermográfia/hőkamerás vizsgálat nem helyettesítheti a mammográfiát, és nem szabad a mammográfia helyett emlőrák szűrésére vagy diagnosztizálásra használni.

Semmilyen tudományos tény nem igazolja azt, hogy a hőkamerás berendezés önmagában vagy más diagnosztikai eszközzel együttesen használva bármilyen egészségi állapot szűrésére hatékony eszköz lenne – vonatkozik ez emlőrák korai diagnózisára vagy bármely más betegség- vagy egészségi állapot vizsgálatára.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.