hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nagyon kevés a pszichiáter, 8000 beteg jut egy orvosra

A szeged.hu podcastjében Oriold Károlyt, a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetőjét kérdezték a hazai pszichiátriai ellátás helyzetéről.

Évek óta növekszik a pszichiátriai ellátást igénylők száma, egy pszichiáterre már mintegy 8000 lakos jut, ezért egyre nagyobb bajban vannak a betegek. Ráadásul szakorvoshiány is nehezíti a helyzetet, de csak keveseknek van pénzük magánellátásra. Hogyan kellene átalakítani a rendszert? –  erről kérdezték a szeged.hu podcastjében Oriold Károlyt, a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetőjét.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány évek óta küzd azért, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő ellátást, ehhez azonban reformra van szükség. Az alapítvány ugyanakkor hiába kereste meg a Belügyminisztériumot a javaslataival és kérdéseivel, érdemi választ nem kaptak.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány vezetője szerint a legnagyobb probléma a gyermek ellátással van, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Hazánkban a gyermekpszichiáterek száma nem haladja meg az ötven főt. 1500-2000 olyan a kábítószer visszaéléssel kapcsolatos bűncselekmény van, ami a 18 év alatti gyerekeket érinti. Ehhez képest összesen kilencven olyan addiktológiai betegellátó hely van, ahova gyerekek is mehetnek.

Egy biztos, hogy ezek a függőségek a Covid óta gyakoribbak, tehát a gyerekekre hatással volt, hogy nem mehettek iskolába, nem mehettek közösségbe személyesen. Ez abszolút veszélyeztető körülmény, tehát a gyerekeink veszélyben vannak. A Covid után nagyon sokan sérültek és a kormányzatunk úgy tesz, mintha mi se történt volna – tette hozzá Oriold Károly.

A szakértő szerint a másik terület, ami óriási veszteséget szenvedett el a rendszerváltás óta, az az addiktológia. Magyarországon valahol 800 ezer és egymillió között van azoknak az alkoholbetegeknek a száma, akik nem kapnak segítséget. Oriold Károly kiemelte, ezekben az esetekben nemcsak a beteget érinti a probléma, hanem a családjukat is.

(forrás: szeged.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés