hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Nagymintás vizsgálat: hétből egy embernél alakul ki poszt-Covid szindróma

A University College London kutatói a PLOS One folyóiratban publikálták nagy elemszámú vizsgálatuk eredményeit, amelyekből kiderül, hogy az Egyesült Államokban a korábban Covid-19 fertőzöttek 15%-ánál megjelentek a poszt-Covid  vagy hosszú-Covid szindróma tünetei.

Ezek közül a tünetek közül a leggyakrabban jelentkezők a szorongás, a rossz közérzet, a tartós mozgásszervi problémák, fájdalmak, illetve a memóriával, koncentrálóképességgel kapcsolatos panaszok voltak.

A csaknem félmillió vizsgált beteg adatai szerint a rossz közérzet és a szorongás enyhébb volt azok körében, akik oltásban részesültek. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a poszt-Covid szindróma gyakoribb a nők, a fehér bőrű népesség, a középkorúak, és az alacsonyabb jövedelmű, kevésbé iskolázott populáció körében, valamint jóval gyakrabban jelentkezik azoknál, akiknél már az első fertőzés során is súlyos tünetek alakultak ki (31%), mint azoknál, akik enyhébb tünetekkel úszták meg az első Covid-fertőzést – itt mindössze 7% esetében jelentkeztek elhúzódó tünetek.

Forrás: Long COVID in the United States, PLoS ONE (2023). DOI: 10.1371/journal.pone.0292672

 

Miguel Á. Padriñán képe a Pixabay-en
Miguel Á. Padriñán képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés