hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

Mióma: minden negyedik nő érintett lehet

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) felmérése szerint sok nő akkor hall először a betegségről, amikor azt diagnosztizálják nála, írja az Index.

A mióma megállapításakor az első reakció az ijedség és a döbbenet, mivel nem tudták, hogy jóindulatú elváltozásról van szó. Többségüknek nem volt a közvetlen közelében érintett személy, legalábbis nem tudtak róla, így nem sok ismeretük volt a betegségről, annak tüneteiről és esetleges következményeiről sem – összegezte a felmérésben adott válaszok alapján a FEME.

Vannak, akik felelősnek érzik magukat a mióma megjelenése miatt, de Katona Renáta, az egyesület szülés-nőgyógyász szakértője leszögezte: ugyan vannak bizonyos tényezők, amelyek növelik ennek kockázatát, de kialakulásának okát még nem ismerik.

Ilyen az elhízás, családi előzmény, D-vitamin-hiány. Az ösztrogéntúlsúlyos állapot kedvez a növekedésének, a megnövekedett zsírszövetben is nagyobb arányban halmozódik fel a hormon. Ritkán jelenik meg csak egyetlen göb, általában 2-3 van, de akár több is lehet egyszerre a méhben. A szakorvos elmondása szerint a nők többsége akkor fordul orvoshoz, amikor életminőség-romlást tapasztalnak. A megkérdezettek többsége alhasi és deréktáji fájdalmat, rendszertelenné váló ciklust, erős menstruációs vérzést, gyakori vizelési ingert nevezett meg a tünetek között.

Ekkor már nagyobb göbökről van szó, amelyek nehezebben kezelhetők, pedig az éves méhnyakrákszűrésnél hüvelyi ultrahanggal korán felfedezhető a mióma – ismertette a szakorvos, majd hozzátette: a véletlenül felfedezett esetek harmada panaszmentes, és a későbbiekben sem igényel semmiféle kezelést, a rendszeres orvosi kontrollal nyomon követhető a mióma növekedése.

A nők ugyanakkor a felmérésben arról számoltak be, hogy a 10-15 perces vizit során nehéz ilyen intim témáról megnyilatkozniuk, sok kérdést emiatt nem mernek feltenni, megvitatni a kezelési lehetőségeket az orvossal. Előfordult az is, hogy az érintett személy azt érezte, hogy a betegséggel kapcsolatos információkhoz csak úgy jut hozzá, ha maga is keresgélt a témában, majd ezután érdeklődött tovább a nőgyógyászánál – derült ki a közösségi oldalukon közzétett kérdőívre adott válaszokból – írja az Index.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés