hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Mély tűszúrásos akupunktúra tenziós fejfájásban

Az OTSZ Online szerint a krónikus, tenziós típusú fejfájásban (TTH-ban) az akupunktúra mély tűszúrásos technikájával szignifikánsan kedvezőbb hosszantartó eredményeket lehet elérni.

A Neurology c. lapban 2022. június 22-én megjelent randomizált vizsgálat eredményei szerint az akupunktúra alkalmazása után 8 héttel a résztvevők többségénél enyhült a TTH, de azoknál csökkent leginkább a fejfájás frekvenciája és súlyossága, akiknél a tűszúrások 12,3 – 20,0 mm mélyek voltak. Az ilyen mélységben végzett szúrás ú.n. deqiérzéssel jár, ami a tűszúrás helyén megjelenő érzéketlenséget, zsibbadást, fájdalmat, bágyadtságot, vagy a tűszúrás helyének irritáló fájdalmát jelenti, ami az akupunktúra tradícionális kínai elmélete szerint a kezelés sikerességére utal, és jelentkezésekor legalább 6 hónapig tartó hatást várhatunk a kezelés abbahagyása után.

A TTH a fejfájás leggyakoribb típusa, egyes elemzések szerint egy élet során 78%-ban előfordul. A fájdalom mindkét oldalon dobogó, szorító jellegű. Krónikusnak nevezzük, ha egy hónap során legalább 15 napon megjelenik.

Dr. Jennifer Bickel (University of South Florida in Tampa) kommentárjában megjegyezte, hogy a tanulmány alapján jobban megértjük az akupunktúra hatásosságát krónikus TTH-ban, és az ebben a kérdésben járatlan klinikusok számára fontos információkkal szolgálhat. A tanulmány pontosan leírja, hogy milyen típusú és milyen hosszúságú akupunktúrás kezelésre van szükség, ennek segítségével az orvos fel tudja mérni, hogy kinek milyen akupuntúrára van szüksége. Fontos, hogy a vizsgálat során nem változtattak az tűszúrások helyén és technikáján, és bár egy kontrollált vizsgálat benyomását kelti, de nem pontosan tükrözi a valós klinikai gyakorlatot.

A tanulmány hátránya, hogy a legtöbb akupunktúrás szakember a valóságban a beteg válaszának, vagy a kísérőbetegségeknek megfelelően a 20 kezelés során megváltoztathatja a kezelést. A tanulmány nem tartalmazza a TTH-s betegek előző kezeléseit, illetve a fejfájás miatt szedett gyógyszereit sem. Ezek ellenére segítségül szolgálhat azon betegek kiválasztásában, akiknél a legnagyobb előny várható.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés