hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

Mellnövesztés mellékhatásokkal

Plasztikai sebészek vészjeleitől hangos az angol sajtó: a doktorok egy olyan – hazánkban is használatos – készítmény miatt fújtak riadót, amelyet injekcióval lehet a bőr alá juttatni, egyebek között mellnagyobbítási céllal. Az aggódók szerint a feszesítő zselének sok a mellékhatása – ez azonban a többi mellnövesztő eljárásról is elmondható.

„A ... egy hyaluronsavat tartalmazó gél, mely a szervezetünkben is előfordul. A gél injekció segítségével történő bevitele révén a mell egy kosárszámmal is képes megnőni, viszonylag rövid idő alatt, altatásos műtéti beavatkozás nélkül. A mellek tapintása kellemesebb és természetesebb lesz. Az eljárás hátránya, hogy nem tartós, de bármikor meg lehet ismételni a kezelést.” A fenti szöveg egy magyar nyelvű portálról származik, és nemcsak azt bizonyítja, hogy az eljárást Magyarországon is használják, hanem azt is, hogy a cél sokszor kifejezetten a mellplasztika – holott a hyaluronsavas feltöltőgélt nem erre találták ki.

A készítmény elsődleges felhasználási területe az arc és más testrészek feszesítése, a kozmetikai ráncok eltüntetése. Ugyanakkor a szépészeti klinikák igyekeznek univerzális csodaszerként, például mellnagyobbítási céllal (is) bemutatni a pácienseiknek. A csábítás nagy, láthatóan tömeges kereslet mutatkozik egy műtét nélkül alkalmazható, kockázatmentesnek tűnő mellnagyobbító eljárás iránt. Csakhogy a készítmény – legalábbis az angol nyelvű sajtóban közreadott, plasztikai sebészek, illetve az őket tömörítő szakmai társaságok által szignált figyelmeztetések szerint – egyáltalán nem csodaszer, és nem is kockázatmentes. Sőt a nem szakszerű – azaz nem erre kiképzett orvosok közreműködésével zajló –, és nem az eredeti rendeltetésnek megfelelő felhasználása kifejezetten rizikós. A mellnagyobbítási célú alkalmazás során ugyanis sokkal nagyobb mennyiség kell belőle, mint mondjuk egy szemkörnyéki szarkaláb eltüntetéséhez, ráadásul a szöveti környezet is más – emiatt jóval több a beavatkozás nyomán fellépő gyulladás, illetve allergiás reakció. Egy felmérés során a Nagy-Britanniában praktizáló sebészek kétötöde nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen, évente 2–3 alkalommal fordul elő komplikáció pácienseik között. Ezek legfőbb oka – Nigel Mercer, a British Association of Aesthetic Plastic Surgeons szakmai szervezet elnöke szerint –, hogy az egészségügyi személyzet nem tudja, hogyan kell használni az anyagot, a páciensek pedig nincsenek tisztában a kockázatokkal.

Maga a beavatkozás belefér egy órába – úgy is reklámozzák, hogy „mellnagyobbítás ebédszünetben” , és csupán helyi érzéstelenítést igényel. Amúgy viszont az eljárás nem kifejezetten olcsó: az angliai ár a 3000 fontot (közel egymillió forintot) verdesi, és a magyar árajánlatok is 200, illetve 800 ezer forint között szóródnak. Vagyis a költség összemérhető a hagyományos mellnagyobbító műtétek árával. Ezzel együtt előfordulhat, hogy nem (csupán) a betegek féltéséről, hanem inkább kenyérharcról van szó, hiszen a feltöltéses beavatkozások nyilván a szilikonos és egyéb beültetések piacát fenyegetik, amelyek – mint tudjuk – szintén nem kockázatmentesek.

Sas György plasztikai sebész lapunknak elmondta: a hasonló feltöltőanyagok választéka legalább tucatnyi, biztonságosságuk viszont nem egyértelmű. – Elképesztőnek tartom, hogy egy szépészeti beavatkozást valaki fél órába akarjon besűríteni. Ez olyan, mint az autópályán a gyorshajtás: megoldható, de nyilvánvalóan kockázatos – fogalmazott.

Hargitai Miklós, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés