2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés
hirdetés

Fejlődési rendellenességekhez vezethet a láz

Az első trimeszterbeli láz szív-, illetve állkapocs-fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Az alkalmas hatóanyaggal való lázcsillapítás szerepe kiemelendő, közölte a PharmaOnline.

A terhesség alatti láz növeli a fejlődési rendellenességek, köztük például az ajak- és/vagy szájpadhasadék kialakulásának a kockázatát. Napjainkigazonban nem volt ismert, hogy pontosan mi vezet a rendellenességek létrejöttéhez; a vírus vagy egyéb kórokozók okozta fertőzések, netán maga a láz tehető-e felelőssé.

A szív fejlődési rendellenességei minden 100. élve született gyermeket érintenek, míg a száj- és/vagy ajakhasadék kialakulásának gyakorisága Európában 1/500-700 élveszületésre tehető.

Mint az a Science Signaling folyóiratban frissen megjelent eredményekből kiderül, a várandósság 3. és 8. hetei közötti emelkedett testhőmérséklet már önmagában elegendő ahhoz, hogy a szív vagy az állkapocs fejlődési rendellenességei kialakuljanak.

Zebrahal- és csirkeembrióknál nem-invazív technikákkal előidézett láz esetén figyelték meg azt, hogy bizonyos hőmérséklet-szenzitív ioncsatornáknál (TRPV1 és TRPV4) a láz megjelenése craniofacialis és a szívet érintő fejlődési rendellenességek pl. kettős kiáramlású jobb kamra kialakulásához vezet. Feltételezhető, hogy az esetlegesen kialakuló fejlődési rendellenesség függ attól, hogy a láz melyik szerv/testrész kifejlődésének időszakában áll fenn, a szív, a fej vagy az arc intenzív fejlődésének időszakát zavarva meg. Nem ismert azonban az, hogy a láz fennállásának időtartama vagy annak magassága hogyan hat az embrionális fejlődésre.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója szerint „A szívet és állkapcsot érintő veleszületett rendellenességek egy része megelőzhető lenne, ha az első trimeszterében lévő kismama lázát gyógyszeresen kezelnék”. A citált közlemény szerzői úgy vélik, hogy a kismamákkal az orvosuknak/gyógyszerészüknek a folsav-szupplementáció mellett azt is meg kellene beszélniük, hogy láz esetén lényeges az alkalmas lázcsillapító gyógyszer bevétele, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.