hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Hétperces rákkezelés

A világon elsőként a brit betegek kapnak hétperces rákkezelést, számolt be róla az InfoRádió.

A brit egészségügyi szolgálat, az NHS ugyanis először az angliai páciensekkel kezdi meg az úgynevezett hétperces rákinjekció beadását, miután megkapta a brit gyógyszer-felügyeleti hatóság jóváhagyását. Ennek nyomán évente több száz beteg kaphatja meg ilyen módon a szert. A már korábban ismert gyógyszert eddig infúzióval adták be, ami esetenként fél-egy óráig tartott. Az új módszer alapján viszont egy hét percen át tartó injekcióval juttatják be a mell-, máj-, tüdő- és hugyhólyagrákos betegek szervezetébe.

Az atezolizumab ellenőrzőpont-inhibitor készítmény, ami semlegesíti a rákos sejteknek azt a trükkjét, hogy immunrendszerünk „barátnak” és nem rosszindulatú betolakodónak látja őket. Segítségükkel az immunrendszer megtámadja a tumorokat. A gyógyszer olyan fehérjét blokkol, amely megakadályozza, hogy az immunsejtek megtámadják a rákos sejteket. Az ellenőrzőpont-inhibitorok előnye, hogy növelik az áttétes rákbetegek hosszú távú túlélési esélyeit és a korai stádiumban meghosszabbítják a „progressziómentes túlélést” – azt az időszakot, amíg nem fordul rosszabbra a daganatos betegség.

Ugyan az ellenőrzőpont-inhibitorok olyan mérföldkövet jelentettek a rákkutatásban, hogy 2018-ban felfedezőik Nobel-díjat kaptak, nem mentesek a káros mellékhatásoktól. Ilyen például a hasmenés, fáradság, kiütések, izomfájdalom, hányinger és ritkább esetben a kiterjedt gyulladás.

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés