hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hat évtizede a betegek szolgálatában

Dr. Szily Ferenc júliusban a születésnapja mellett munkába állásának évfordulóját is ünnepli. A hatvanadikat. A főorvos a mai napig dolgozik, ugyanott, ahol kezdett: a megyei kórház röntgen osztályán – közli a Tolnai Népújság.

Az én időmben az egyetem elvégzése után megmondták, hogy ki hova kerül dolgozni – meséli dr. Szily Ferenc. Az évfolyamunkból sokan kerültek a Belügyminisztérium és a Honvédelmi minisztérium állományába, én azonban szerencsés voltam: Szekszárdra neveztek ki, éppen oda, ahová kerülni akartam. Választhattam a belgyógyászat és a röntgen között, de nem kellett sokat töprengenem ezen, mivel mindig is vonzódtam a technikai dolgokhoz.

Az egyetem előtt pilóta szeretett volna lenni. A vitorlázó repülést nagyon szerette, ám repülős álmairól magas vérnyomása miatt le kellett mondania. Nem örült ennek, ám pontosan ez a momentum volt az, amely az egész további életét befolyásolta: ekkor határozta el, hogy orvos lesz.

Egyetemi tanulmányait 1943-ban kezdte el Pécsett, ám a háború hamarosan mindent félbeszakított.

Berukkolt katonának, és ha már pilóta nem lehetett, ejtőernyősként részese volt a Balatontól egészen Ausztriáig tartó utóvédharcoknak. A háború vége után két nappal esett szovjet hadifogságba. Közel három kényszerű évet töltött Sztalino környékén. Kolhozban, gyárban, építkezésen, sőt, még kórházban is dolgozott, volt üvegvágó, kazánfűtő.

1947 novemberében térhetett haza, Szekszárdra. Nem is vágyott máshová, csakis ide akart visszajönni, itt élt a családja, a barátai. A diploma megszerzése után pedig elhelyezkedett a megyei kórházban, ahol – bár 1995-ben nyugdíjba vonult – a mai napig is dolgozik radiológus főorvosként.

További részletek a a Tolnai Népújságban.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés