hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Hasnyálmirigy-protein az anyatejben

Megállítja a sejtek önpusztítását

Brit kutatóknak sikerült pontosan azonosítaniuk az anyatej egyik összetevőjét, amely alapvető szerepet játszik az újszülöttek érzékeny bélrendszerének védelmében és épségének helyreállításában.
Az újszülött bélrendszerének nyálkahártyája különösen érzékeny a behatásokkal szemben, és épségének biztosításában már régóta lényeges szerepet tulajdonítanak a szoptatásnak. Eddig azonban nem tudtuk, hogy az anyatej pontosan melyik összetevőjének tulajdonítható a védelem.
A londoni Queen Mary Egyetem kutatói a kolosztrum, az anyatej és néhány tápszer összetevőjét elemezve bukkantak rá a hasnyálmirigy eredetű szekretoros tripszin-inhibitorra (rövidítve PSTI), amely az újszülött táplálását a megszületés utáni első napokban biztosító kolosztrumban termelődik a legnagyobb mennyiségben, majd az első időszakban az anyatejben is megtalálható. Egyáltalán nem meglepő, hogy a tápszerben nyomát sem találták a PSTI-nek.
A PSTI – ahogyan neve is mutatja – normális körülmények között a hasnyálmirigyben található meg, és feladata, hogy a sejteket megvédje az emésztőenzimek okozta károsodástól. Az American Journal of Physiology – Gastrointestinal and Liver Physiology című lapban most nyilvánosság elé tárt eredmények arra utalnak, hogy hasonló védelmet biztosít az újszülött bélrendszere számára is.
Következő lépésként laboratóriumi körülmények között elemezték a PSTI emberi bélsejtekre gyakorolt hatását. Mesterségesen létrehozott sérülést követően a PSTI hatására sejtek vándoroltak a károsodás területére, mintegy természetes védőgátat képezve a sérült sejtek körül. Kiderült, hogy a PSTI azáltal is képes megakadályozni a helyzet súlyosbodását, hogy megállítja a sejtek önpusztítását. Mindezek eredményeként a PSTI összességében egynegyedére képes csökkenteni a bélrendszeri károsodást.
A mostani eredmények segítenek pontosítani azt a már korábban is igazolt jelenséget, hogy az anyatejes táplálásnak – különösen a korai szoptatásnak – sok egyéb kedvező hatása mellett fontos szerepe van az újszülött bélrendszerének védelmében is. Továbbra is nyitott kérdés azonban, mi az oka annak, hogy a bélrendszer épségének fenntartására és helyreállítására hivatott PSTI miért jelenik meg a kolosztrumban és kisebb mennyiségben később az anyatejben is, holott az élet minden más időszakában csak a hasnyálmirigyben található meg.
Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés