hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Gyógyszerrel többnyire tudatosan mérgez a magyar

A legtöbb halálos kimenetelű mérgezést a gyógyszerek okozzák – idézi az Országos Kémiai Biztonsági Intézet mérgezésekről szóló friss jelentését a NOL.

A gyógyszermérgezéseket az ipari, a háztartási és a növényvédő szerekkel történő halálos balesetek követik – írja a jelentés adatai alapján a lap. Tavaly több mint 11 ezer gyógyszermérgezést regisztrált a kémiai biztonsági intézet, melyből az esetek csaknem kétharmada öngyilkossági kísérlet volt. A véletlen vagy az egyéb mérgezések aránya pedig mindössze tíz százalék.

A miskolci megyei kórház adjunktusa, Kolláth Tibor szerint az elszegényedéssel nem ritka, hogy a házilag összepancsolt szerek miatt kerülnek a toxikológiára a fiatalok. Mint mondta: előfordul, hogy valaki a piacon, vagy akár az interneten vásárol nyugtatókat és azt öblíti le a mámor reményében fél liter vodkával. Ezt jó esetben, ha nincs semmi egyéb egészségkockázata az illetőnek, egy-két nap alatt „gyógyítható”. Volt azonban halállal végződő esetük is, az egyes partidrogok gyakran „kikapcsolják” az úgynevezett hányási reflexet, és a bódult ember saját hányadékában megfullad. Az orvos szerint a tudatmódosító drogok mindenkire másként hatnak, de hogy miként, azt senki nem tudhatja, amíg nem próbáltaolvasható a nol.hu cikkében.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés