2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

A spanyol cég nem felelős a panamai gyógyszermérgezésért

Spanyolországban leállították a nyomozást egy panamai gyógyszermérgezés ügyében, amelynek eddig 250 halálos áldozata van - adta hírül az El País című madridi napilap.

A tömeges mérgezést egy köhögéscsillapító szer okozta, amelyhez egy spanyol cég által exportált glicerint használtak fel. Az utóbbi vegyület, amely Kínából származott, szennyezett volt. A bíróság azzal indokolta az eljárás megszüntetését, hogy a spanyol vállalat nem kötelezhető a vásárolt glicerin vegyelemzésére, miután csak közvetítőként továbbította azt Panamába.

A céget a gyógyszermérgezésben 2006 óta meghalt panamai áldozatok hozzátartozói perelték be. Azzal indokolták az eljárást, hogy a spanyol cégnek tudomása volt arról, hogy a kínai glicerin csak ipari célra volt felhasználható, az nem volt alkalmas emberi fogyasztásra. A barcelonai vállalat visszautasítja a vádat.

A panamai áldozatok száma tovább emelkedhet, mert több ezren vannak, akik fogyasztottak a gyógyszerkészítményből, és annak valamilyen következményétől szenvednek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink