hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Gyógyítás

Kanál helyett mérőpohár

Van kanál, nincs kanál, ne legyen kanál! Köhögés elleni szirupot és más szereket teás- vagy evőkanállal adagolunk, pedig nem kéne.
A kanál nem különösebben pontos mérőeszköz, és még optimális feltételek között is nagy az esély arra, hogy az adagolást eltéveszti az, aki végzi. Ezt mutatta ki a Mayo Klinika vizsgálata az Egyesült Államokban. Ennek fényében már egyáltalán nem meglepő, hogy a kanalas adagolás a gyógyszermérgezések egyik fő okozója.
 
A kanállal két probléma lehet: vagy túl keveset öntünk bele és akkor a szer hatástalan marad, vagy túladagoljuk. A kutatók szerint mindenképpen egy kis mérőpohár lenne a megfelelő megoldás, azonban jelenleg az érintettek 70 százaléka kanállal adja be a kanalas orvosságot.
 
A szintén amerikai Cornell Egyetem kutatói szerint a méret egyáltalán nem közömbös: ha a kanál közepes nagyságú, akkor csak 8 százalékkal öntöttek kevesebbet bele a kísérleti alanyok, ha viszont nagykanállal mérték az orvosságot, akkor 12–20 százalékkal több gyógyszer került a kanálba és a szervezetbe.
 
Ha a körülmények nem ideálisak, akkor garantáltan több orvosság fogy, ha például egy baba sírt, akkor átlagban 15 százalékkal több szert öntöttek a kanálba a kísérleti alanyok, olvasható az Annals of Internal Medicine című lapban megjelent tanulmányban és az eredményről beszámoló Spiegelonline-ban.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés