hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Fals pozitív alkoholteszt-eredményeket okozhat az empagliflozin

A New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg az az esetleírás, amely Philadelphia egyik veteránkórházában késztette új vizsgálatok elvégzésére a kutatókat.

Az egyik páciens azzal fordult az orvosokhoz, hogy bár már 10 hónapja nem fogyaszt alkoholt, folyamatosan megbukik a feltételes szabadlábra helyezés követelményeként kiszabott toxikológiai teszteken. Ezeket a teszteket vizeletmintából végezték, és kiderült, hogy az illető a cukorbetegsége kezelésére empagliflozin hatóanyagú készítményt szed, gyaníthatóan ezért adnak a vizsgálatok fals pozitív eredményeket.

Az orvosok megvizsgálták a beteg vizeletmintáit, és alkoholt ugyan nem találtak benne, de cukrot igen (glükozuria). Kiderült, hogy a fals pozitív mintákat az okozta, hogy rendőrségen a mintákat szobahőmérsékleten, és nem hűtve tárolták, az empagliflozin pedig nem csak a vizelet cukorszintjét emelte meg, hanem a baktériumokét is. Ez hűtött minták esetében nem okozott gondot, viszont szobahőmérsékleten a baktériumok egyből alkohollá kezdték bontani a cukrot, csakúgy, mint a bor erjedése során.

Forrás: Aaron L. Schwartz, SGLT2 Inhibitors and False Positive Toxicology Tests, New England Journal of Medicine (2024). DOI: 10.1056/NEJMc2313463

Fotó: AdobeStock
Fotó: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés