hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Emlőrák kimutatása anyatejből

A képalkotó vizsgálatoknál fél évvel hamarabb képes előre jelezni az emlőrák kialakulását a szoptatós anyukák anyateje, közli az OTSZ Online.

A Cancer Discovery folyóirat szeptember 14-én közölte a barcelonai székhelyű Vall d'Hebron Institute of Oncology (VHIO; Vall d’Hebron Instituto de Oncología) kutatóinak cikkét, amelynek fő megállapítása, hogy az anyatej egyfajta folyékony biopsziás módszerként alkalmazva alkalmas a terhesség alatt vagy a szülés után kialakult mellrák diagnosztizálására. Nem is akárhogyan: a képalkotó vizsgálatok még nem jeleznek tumort, amikor a keringő tumor DNS (ctDNA; circulating tumor DNA) már kimutatható az érintett emlőből származó tejben. Ha ez a mellrákszűrési módszer széles körben elterjed, nagy segítséget jelenthet rengeteg nő számára, mivel egyrészt a terhesség és a szülés utáni időszakban az emlőben bekövetkező élettani változások miatt a daganatokat nehezebb felismerni, másrészt a szülés után kialakuló daganatok általában agresszívabbak, harmadrészt pedig a nők többsége olyan életkorban esik teherbe, amikor még nem végeznek kötelező mammográfiás szűrést.

A dr. Cristina Saura és dr. Ana Vivancos vezetésével végzett kutatást egy véletlen indította útjára. Egyszer ugyanis felkereste őket egy harmadik gyermekével várandós édesanya, akinél a harmadik terhessége alatt állapítottak meg emlőrákot. Az anyuka viszont elsősorban nem a saját egészsége miatt aggódott, hanem azért kereste fel az intézetet, hogy megkérdezze, nem adhatta-e át a szoptatás során az emlőrákot a második gyermekként született lányának, akinek szoptatását nem sokkal a rákdiagnózis előtt fejezte be. A kutatók tisztában voltak ugyan azzal, hogy az emlőrák szoptatás útján nem terjed, ám ha már az anyuka magával hozott egy régen lefagyasztott anyatejmintát, kíváncsiságból megvizsgálták. Legnagyobb ámulatukra az anyatejminta genetikai elemzése során ugyanolyan mutációt tartalmazó DNS-t találtak, mint ami az édesanya emlődaganatában is jelen volt. Az anyatejet több mint egy évvel a beteg rákdiagnózisa előtt fagyasztották le.

A folyékony (vér)biopsziát jelenleg metasztatikus emlőrákban szenvedő betegeknél alkalmazzák bizonyos mutációk kimutatására vagy nyomon követésére, de a korai diagnózis vagy a visszaesés előrejelzésének eszközeként még mindig nem használható megbízhatóan: alacsony az érzékenysége, mivel a vérben keringő tumor-DNS-t csak igen nagy koncentráció mellett tudná kimutatni. Az utóbbi években a folyékony biopsziát a vizelet szűrésére viszont már eredményesen használják a hólyagrák prognózisához, illetve már a nyál szűrésére is fej-nyaki rák esetében. Ezért a kutatók úgy gondolták, hogy a daganathoz való közelsége miatt az anyatej jó forrás lehet az emlődaganatok folyékony biopsziával történő kimutatására.

További  részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés