2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Botox bruxizmus ellen

A bruxizmus kezelésében a tanácsadásé a vezető szerep, ám a jövőben a botox is hozzájárulhat a felszámolásához, írja a PharmaOnline.

Emberek milliói csikorgatják a fogaikat – jelentős részben nem tudatosan. Van, aki éjjel; van, aki nappal. A fogcsikorgatás vagy bruxizmus előfordulási gyakorisága a különféle források alapján nagy eltéréseket mutat. A gyermekek 2,5-56,5 százaléka szoríthatja össze, csikorgathatja a fogait éjjelente, alvás közben. A felnőttek mintegy 13 százalékára jellemző az éjszakai fogcsikorgatás, míg a felnőttek körülbelül harmada nappal is teszi azt, írja a PharmaOnline.

Izomfeszülés, fejfájás, fogkihullás

Sokan nem is tudnak arról, hogy mit tesznek éjjelente (vagy napközben) a fogaikkal. Gyakori, hogy a családtagok figyelnek fel a zavaró zajokra. A nagy préserővel társuló csikorgatás a fogak felszínének kopásához, a fogak kilazulásához vagy kihullásához is vezethet. Több esetben a rágóizmokban tapasztalt fájdalom, az állkapocstáji izomfeszülés, a nyakba vagy a fejbe kisugárzó fájdalom hívja fel a figyelmet a bruxizmusra.

Genetikai okok, gyógyszerek, stressz, kábítószer, alvászavar is állhat a háttérben

A fogcsikorgatás okai szerteágazóak lehetnek. Korábban úgy vélték, hogy a stresszreakció része az állkapcsok erőteljes összeszorítása, a fogak egymáshoz préselése, és egymáson mozgatása, ami során a fogfelszín egy négyzetcentiméterére akkora erő hathat, ami egy rá helyezett 600 kg-os tömegnek feleltethető meg. Mára bebizonyosodott, hogy a bruxizmus létrejöttében genetikai, epigenetikai okok éppen úgy fellelhetők, mint az alvászavarok bizonyos formái (pl. alvási apnoe), neurodegeneratív betegségek (pl. Parkinson-kór) vagy pszichés kórképek (pl. depresszió).

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Több gyógyszeres hatóanyag, köztük antidepresszánsok, antikonvulzív szerek, antihisztaminok, antipszichotikumok, kardioaktív vegyületek is felelhetnek a zavaró panaszokért. Az alkohol- és a kávéfogyasztás, különösen nagyobb adagokban, fokozza a bruxizmus előfordulási gyakoriságát. A kábítószert fogyasztók körében szintén gyakori a fogcsikorgatás. A gyermekes szülők figyelmét lényeges felhívni arra, hogy gyermekeknél a passzív dohányzás is fokozza a fogcsikorgatás előfordulásának a kockázatát.

Oki terápia nincs

Jelenleg a bruxizmus kezelése elsősorban felvilágosításból és tanácsadásból (pl. stresszkezelés, alváshigiénia) áll. Az érintetteknek – elsősorban nappal – tudatosan kell ügyelniük az állkapcsaik, fogsoraik mozgatására. Ebben az odafigyelési folyamatban segítségükre lehetnek a fogcsikorgatás esetén hang- vagy fényjellel reagáló „riasztó” készülékek.

Akár hosszú időn át is viselhetők azok a műanyagból készült fogsínek, amiket jellemzően este kell valamelyik vagy mindkét fogsorra ráilleszteni, hogy az megakadályozza a fogak csikorgatás miatti károsodását. Ezeket a védősíneket személyre szabottan, a fogakra egyedileg tervezetten készítik el.

A kognitív viselkedésterápia kedvező hatása jelen pillanatig egyértelműen nem igazolt.

Noha gyógyszer nincs „bruxizmus” indikációban, történnek próbálkozások a bruxizmusban érintett izmok bénításával/lazításával, ami botox adásával érhető el. A botox injekciók beadásának optimális helyére és a botox dozírozására vonatkozóan – a vonatkozó klinikai vizsgálatok hiányában - még nem állnak rendelkezésre irányelvekben rögzített információk.  

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.