hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Újabb legmérgezőbb toxin

Újfajta botulinum toxint fedeztek fel svéd biokémikusok. A legmérgezőbb ismert toxinok családjának bővülése azt is magával hozhatja, hogy bővül a méreg révén kezelhető, eddig 80 betegséget tartalmazó lista, írja a Nature Communications tanulmánya.

Az ételmérgezésből származó, idegi bénulást okozó botulinum toxinok (botox) családja eddig hét tagból állt (BoNT A-G), most a Stockholm University biofizikus és biokémikus szakemberei megtaláltak egy nyolcadikat (BoNT X). A Clostridium botulinum baktérium által előállított idegmérgek az acetilkolin neurotranszmissziót gátolják különböző módszerekkel, kutatásuk közelebb vihet a megtámadott membránfehérjék működésének megértéséhez is.

A botox jelenleg több mint 80 különböző betegség (pl. izomgöcs, hiperaktív húgyhólyag, krónikus migrén, cervikális disztónia, izzadás, cerebrális palsy) esetén terápiásan használatos, az új típus felfedezése az intracelluláris membránforgalommal kapcsolatos új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, írják tanulmányukban – Identification and characterization of a novel botulinum neurotoxin; Nature CommunicationsPal Stenmark és munkatársai.

Mivel a botulinum neurotoxinok a legmérgezőbbek az ismert anyagok közül (az USA-ban a hat legveszélyesebb bioterrorista fegyver között tartják számon őket), az új toxin azonosítása után a következő lépés az lesz – teszik hozzá a kutatók –, hogy antitestet fejlesztenek ki ellene, továbbá kifejlesztik a detektálásához szükséges módszert –  Stenmark szerint ehhez néhány hónap elegendő.

Az új botox megtalálása egy japán csecsemő 1995-ös megbetegedéséhez köthető. A gyermekből izolált baktérium genomját 2015-ben szekvenálták, ezt az információt felhasználva most a svéd kutatók megkeresték a genomban a toxin génjét, létrehozták a fehérjét, és kimutatták, hogy az hatásmechanizmusában is különbözik a korábban ismert típusoktól.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink