hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Gyógyítás

Boncolás tisztázza, mi okozta az 'utaztatott' férfi halálát

Egyelőre mindkét érintett intézmény – a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – főigazgatója úgy véli: betartották a szakma szabályait annak az utóbb elhunyt betegnek az ügyében, akinek története a hét végén bejárta a sajtót.
Az 54 éves férfi hétfőn délelőtt lett rosszul, erős hasi fájdalmakra panaszkodott. Élettársa egy ismerős orvost kért meg, nézze meg, mi is a probléma. A doktor gyomorvérzésre gyanakodott és mentőt hívott, de valószínűleg nem az Országos Mentőszolgálatot kérte a szállításra. Ezért történhetett meg, hogy a beteget nem azonnal a sebészeti ügyeletet ellátó intézménybe vitték, hanem a Péterfy Sándor utcai kórházba.

Az intézmény főigazgatója, Budaházy Emil, azt mondta: ők a szakmai szabályoknak megfelelően jártak el. Aznap a kórház nem látott el sebészeti ügyeletet, műtéti team sem volt az épületben. Egy sebész megnézte a beteget, de akut beavatkozásra nem látott okot. Ezért a mentővel átküldte a férfit a sebészeti ügyeletet adó Egyesített Szent István és Szent László Kórházba további vizsgálatra. Budaházy hangsúlyozta: a betegnek továbbra is fájt a hasa, de semmilyen jel nem utalt arra, hogy súlyosan vérezne. (Normális volt a vérnyomása, bőre nem volt sápadt vagy verejtékes.) Ugyanakkor komolyan vették a panaszait, ezért is irányították át olyan intézménybe, ahol a szakszerű ellátás minden feltétele adott volt.

A férfit a Szent István kórházban is megvizsgálták, infúzióra kötötték. A közben elvégzett vizsgálatok – vérvétel, hasi ultrahang – csak egyetlen problémát jeleztek: a betegnek magas volt a fehérvérsejtszáma. Az ügyeletvezető úgy vélte: nincs azonnali sebészeti teendőjük, ezért a központi ágynyilvántartón keresztül helyet foglalt a férfinak a Péterfy Sándor utcai kórház belgyógyászati részlegén, és ismét mentőt hívott. Az orvos megmondta azt is: lehet, hogy a mentőre várni kell. A férfi élettársa ekkorra már türelmetlen volt, és azt válaszolta, hogy inkább a saját kocsijukkal átviszik a beteget. Az orvos közölte, hogy ezt csak a saját felelősségükre tehetik meg. Néhány perc türelmet kért, mert az ambulancián nagyon sokan voltak, és más beteget is vizsgálnia kellett, s mire újra visszatért, a férfit, illetve a kísérőit már nem találta.

Az élettárs azonban nem a Péterfy utcai kórházba vitte a férfit, pedig ott már várták, hanem a budai Szent Margit Kórházba, egy újabb ismerős orvoshoz. A férfival csak a Döbrentei térig jutottak, ott elveszítette eszméletét, leállt a keringése. Az utcán egy betegkísérő próbálta újraéleszteni, aki közben riasztotta a mentőszolgálat esetkocsiját is. A helyszínre érő mentők már csak az agyhalál beálltát tudták megállapítani, de miután a keringés elindítása sikeres volt, a férfit bevitték a Péterfy intenzív osztályára. Itt halt meg, kedden délelőtt.

A kórtörténettel nem magyarázható váratlan halál miatt a Péterfy főigazgatója a beteg igazságügyi orvos szakértői boncolását kezdeményezte. Radnai Zoltán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója pedig az ügy tisztázásáig fölfüggesztette azt a munkatársát, aki a beteget megvizsgálta. Radnai Zoltán hangsúlyozta: az ügyről eddig szerzett ismeretei alapján az a véleménye, hogy munkatársai betartották a szakma szabályait a férfi ellátásakor. Az ügyeletvezető a leletekkel nem igazolható panaszok miatt más orvossal is konzultált. A betegnek nem lett volna szabad addig távoznia, míg az infúziót nem veszik ki a karjából. Az egészségügyi miniszter, Székely Tamás felkérte az Egészségbiztosítási Felügyeletet: tisztázzák, mi okozta az 54 éves férfi halálát.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés