hirdetés
2024. július. 24., szerda - Kinga, Kincső.
hirdetés

Az MI pontosabban észleli a prosztatarákot az orvosoknál

Az UCLA új tanulmánya szerint egy mesterséges intelligencia eszköz 84%-os pontosággal azonosította a prosztatarákot, míg az orvosok 67%-os pontosággal észlelték a betegséget, közli a naphire.hu.

A kaliforniai Avenda Health által készített Unfold AI (az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság által nemrég engedélyezett szoftver) egy mesterséges intelligencia algoritmust használ arra, hogy különböző típusú klinikai adatok alapján megjelenítse a rák valószínűségét. A tanulmányban egy hét urológusból és három radiológusból álló csapat 50 olyan esetet elemzett, ahol a daganatokat eltávolították, és a maradék rák jeleit keresték. Néhány hónappal később a mesterséges intelligencia szoftver ugyanezt az elemzést végezte el, írja a New York Post nyomán a lap.

A „negatív margó aránya”, ami az eltávolított szövetet körülvevő rákos sejtek hiányát írja le, 45-ször nagyobb volt a mesterséges intelligencia által felismert esetekben, tehát sokkal kisebb volt az esélye annak, hogy a rák hátramarad. Dr. Ali Kasraeian, a floridai Jacksonville-ben található Kasraeian Urology urológus szakorvosa elmondta, hogy az Unfold AI technológiát használja a prosztatarák kezelésével kapcsolatos konzultációin a betegekkel.

"A mesterséges intelligencia a páciens prosztatarákjáról jelenleg rendelkezésünkre álló információkat, például patológiai, képalkotó és biopsziás eredményeket veszi alapul, és létrehoz egy 3D-s rákbecslési térképet", fogalmazott Kasraeian. "Az Unfold AI által kapott eredményekből megtudhatjuk, hogy egy beteg megfelel-e a fókuszterápiának vagy a radikálisabb terápiának, például a radikális prosztatektómiának vagy a sugárkezelésnek, biztosítva, hogy optimalizáljuk a rák gyógyítását, a rákkezelésük személyre szabását és életminőségi céljaikat" - tette hozzá. Ezen eredmények alapján az AI pontosabb diagnózisokhoz és célzottabb kezelésekhez vezethet, csökkentve a teljes mirigy eltávolításának szükségességét és az ezzel járó mellékhatásokat, például az inkontinenciát és az impotenciát, írták a kutatók.

Dr. Harvey Castro, a Texas állambeli Dallasban működő, sürgősségi orvos és a mesterséges intelligenciával foglalkozó országos előadó nem vett részt az új tanulmányban, de megosztotta meglátásait a technológiával kapcsolatos lehetséges kockázatokról. "A mesterséges intelligencia pontossága nagyban függ a betanított adatok minőségétől. A rossz adatok pontatlan diagnózishoz vezethetnek".

(forrás: Nap Híre)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés