2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés

 

IBS-diagnózis vizeletből

Kanadai kutatók egy olyan vizsgálati eljárást fejlesztettek ki, mely állításuk szerint alkalmas lehet az irritábilis bél szindróma (IBS) vizeletből történő kimutatására, illetve az alkalmazott terápiás módszerek hatásosságának monitorozására.

hirdetés

A kanadai McMaster University kutatócsoportja a Metabolomics folyóiratban számolt be arról, hogy újonnan kidolgozott diagnosztikai eljárásukkal képesek lehetnek a vizeletből kimutatni az irritábilis bél szindróma jelenlétét. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Mai Yamamoto et al, Metabolomics reveals elevated urinary excretion of collagen degradation and epithelial cell turnover products in irritable bowel syndrome patients, Metabolomics (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az irritábilis bél szindróma (IBS, irritable bowel syndrome) az emésztőrendszer ismeretlen eredetű funkciózavara, mely olyan krónikus panaszokkal jár, mint az időnkénti hasfájás, a rendszertelen székelés (hasmenés, szorulás vagy felváltva) és puffadás. Mivel a betegségnek nincsenek jellegzetes, kizárólag rá vonatkozó tünetei, így a pontos diagnosztizálása körülményes folyamat, és a kezelési lehetőségek is korlátozottak.

A diagnózis során ki kell zárni több más rendellenességet, például a gyulladásos bélbetegségeket, ezért a kutatók arra keresték a választ, hogy invazív kolonoszkópiás vizsgálat nélkül is felfedezhetők-e olyan metabolikus különbségek, melyekkel a betegség azonosítható lenne. Ennek érdekében egészséges és IBS-ben szenvedő betegek vizeletmintáinak összehasonlító elemzését végezték el, és olyan anyagcseretermékeket fedeztek fel, melyek a beleket borító kollagének degradációjára utaltak. Ezek az anyagcseretermékek akkor jelentek meg a vizeletben, amikor a bélfalak elasztikus fala valamilyen okból károsodik, és emiatt a bélszakasz nem tudja ellátni normál funkcióját. A kutatók szerint eredményeik lehetővé teszik az IBS-ben szenvedő betegek rutin monitorozását is, mely az alkalmazott étrendi változtatások és/vagy gyógyszeres beavatkozások hatásosságának értékelését tenné lehetővé. A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy olyan biomarkeret azonosítson a vizeletben, melyek segítségével a Crohn-betegséget lehetne gyorsan, megbízhatóan diagnosztizálni.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink