hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

A réz 40 százalékkal csökkenti a fertőzések kockázatát

A WHO első Prevenció és Fertőzéskontroll Nemzetközi Konferenciáján (ICPIC) Bill Keevil professzor, a Southamptoni Egyetem munkatársa beszámolt azokról a kutatásokról, amelyek felfedték, hogy a réz milyen mechanizmusok révén fejti ki antimikrobiális hatását az antibiotikumrezisztens organizmusokra.

Kimutatták, hogy a szokványos kórházi környezetben a gyakran megérintett felszíneken jól megélnek a kórokozók, és ez nagymértékben hozzájárul az antibiotikumrezisztencia és a fertőzések egyre nagyobb számához. Keevil professzor kifejtette, hogy erre az egyik lehetséges megoldás az antimikrobiális réz tárgyak alkalmazása, mivel a réz felszínén gyorsan elpusztul a bakteriális, vírusos és gombás kórokozók legnagyobb része.

Beszámolt a száraz, patogéneket tartalmazó felszínekkel kapcsolatos vizsgálatairól, és kifejtette, hogy „mivel a réz igen gyorsan elöli a patogén mikroorganizmusokat, ezzel megakadályozza, hogy mutáció révén antibiotikumrezisztenssé váljanak, és gátolja azt is, hogy az antibiotikumrezisztencia génátvitel révén átterjedjen az eredetinél még virulensebb kórokozókra. A réz felszínek egyben azt is megakadályozzák, hogy a szokásos ellátás kapcsán megfertőződjenek a betegek. Igen alapos laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a réz antimikrobiális hatást fejt ki a fertőzésekért elsősorban felelős kórokozókra, és világszerte klinikai vizsgálatok igazolták hatékonyságát a valós életben is.”

A legutóbbi ilyen vizsgálatot az USA három kórházának intenzív egységeiben végezték, és azt találták, hogy a réz tárgyak használata 40,4 százalékkal csökkentette a kórházban szerzett fertőzések számát. A kutatást az USA Honvédelmi Minisztériuma finanszírozta. A három kórházban minden olyan tárgyat, amelyet a beteg vagy a személyzet tipikusan megérint – például az ágykereteket, a tálcákat, a nővérhívó gombot –, rézre cserélték ki.

Az egyik kórház professzora, dr. Michael Schmidt arról számolt be a konferencián, hogy a felszíneken található patogének száma 97 százalékkal csökkent a réz alkalmazásának köszönhetően, olyan mértékben, amennyire egyébként csak a beteg távozását követő teljes fertőtlenítés után szokott. Mint elmondta, az intenzív egységekben a betegek fertőzéseinek 35–80 százalékáért feltehetően a felszíneken található kórokozók felelősek – ez is azt mutatja, hogy milyen lényeges a kórházak tisztaságának biztosítása.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés