hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségipar

A leggyorsabb kézfertőtlenítő

Egy új találmánynak köszönhetően a jövőben jóval egyszerűbb és hatékonyabb lehet a fertőtlenítés, az egészségügyi dolgozók – és kézbőrük – megkönnyebbülésére.
A kutatásban több ország is részt vett, vezetője Gregor Morfill, a németországi Max Planck Fizikai Intézet munkatársa volt. A kutatók olyan eszközöket fejlesztettek ki, amelyek plazma segítségével tisztítják a kezet. Ez az úgynevezett hideg plazma hasonlít a fénycsövekben, illetve TV-készülékekben használtra. A fertőtlenítés csupán néhány másodpercet vesz igénybe, és az ember számára veszélytelen – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.
 
A plazma eredetileg forró, akár százezer Celsius-fok hőmérsékletű gáz, amelynek molekuláit ionokká és elektronokká bontják szét. A hideg plazma esetében lényegesen kevesebb gázmolekula kerül ionizált állapotba. A kutatók által kifejlesztett eszköz elektromos kisüléseket idéz elő a levegőben. A keletkező mikrovillámok a levegő molekuláris oxigénjét vagy nitrogénjét elbontják, több mint 200 kémiai reakciót indítva el. Így jön létre többek között a baktériumok számára halálos hidrogén-peroxid.
 
Ahelyett tehát, hogy szappannal és vízzel dörzsölgetnék, az orvosoknak a jövőben mindössze egy kis dobozkába kell helyezniük kezüket, hogy a plazma segítségével megtisztítsák. A kutatás kimutatta, hogy a plazma nem csupán baktériumok, de vírusok és gombák ellen is hatékony.
 
Az eszközöket már kipróbálták kézen és lábon, a lábgomba ellen is sikeresnek bizonyultak. Még a zoknit sem kell lehúzni hozzá, az szintén fertőtlenítődik. Ez esetben csupán pár másodperccel tovább tart a folyamat.
 
A módszer hátterében álló technológia igazából nem újdonság. Már hosszabb ideje használnak plazmát az orvosi műszerek tisztítására. A fémtárgyaktól a kéz és láb fertőtlenítéséig eljutni azonban nagy lépés – vélik a kutatók.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink